Bohusläningen

Slipp härsken mat under rötperiode­n

HÄLSA: EXPERTEN TIPSAR OM SÄKERHET I KYLSKÅPET

- KLAS WIDESTRAND/TT

Till att börja med kan det vara på sin plats att inspektera vilken temperatur man har i kylskåpet.

– Det bör vara fyra grader. Då växer bakteriern­a väldigt långsamt. Om temperatur­en rör sig upp över tio– tolv grader börjar de så sakteliga vakna till liv, säger Åsa Rosengren, mikrobiolo­g på Livsmedelv­erket.

Hon påpekar samtidigt att det inte bara är de höga temperatur­erna som riskerar att ställa till det med mathygiene­n om somrarna.

– Många beter sig lite annorlunda än vanligt på sommaren. Man kanske gör utflykter, tältar eller bor i stuga och då lever man under enklare förhålland­en. Detta i kombinatio­n med värmen innebär att riskerna accentuera­s.

FÖR DEN SOM vill hålla sig på den säkra sidan finns det några enkla tumregler att hålla sig till, som att inte låta maten stå framme i onödan. Så här i sommartide­r är det många som exempelvis uppskattar att inleda dagen med att äta frukost på balkongen. Men då ska man inte låta maten stå framme medan man äter, varnar Åsa Rosengren.

– Om du i stället tar fram maten, lägger på skinkan och ställer in den igen, då hinner den inte värmas upp i någon större grad och då håller den också längre.

ETT ANNAT GOTT råd är att åka direkt hem med maten efter att man har varit och handlat utan att stanna och göra ärenden på vägen. Om man har en bit till mataffären kan det vara läge att ta med sig en kylväska.

– Maten ska hållas kall, händerna ska vara rena och torra och köksredska­p såsom skärbrädor ska diskas noggrant. Sedan bör man även

Årets rötmånad har till följd av det varma vädret snarare blivit till en rötsommar. De höga temperatur­erna gör det extra viktigt att hålla koll på maten, som annars riskerar att härskna och bli farlig.

Mikrobiolo­gen Åsa Rosengrens bästa tips för att undvika magsjuka och onödigt slängande av mat under rötperiode­n:

* Kontroller­a vilken temperatur ditt kylskåp är inställt på, det ska inte vara för varmt. Fyra grader är en bra siffra att lägga på minnet eftersom bakteriern­a växer mycket långsamt vid den temperatur­en.

* Åk direkt hem med matvarorna från affären och lasta sedan in dem i kylan. Om du av någon anledning måste stanna på vägen hem eller har långt till mataffären kan du ta med dig en kylväska.

* Se som vanligt till att tänka på hygienen: Tvätta händerna med tvål och torka dem noggrant innan du sätter i gång med matlagning­en.

* Tänk på att olika matprodukt­er är olika känsliga. Animaliska produkter som mjölk och färskt kött eller fisk håller sig sämre än exempelvis inlagda eller syrade grönsaker.

hålla isär den mat som kan ätas direkt och den som ska tillagas, säger Rosengren.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? STÄLL IN I KYLEN. Mjölk och dylikt bör inte stå framme så länge. Se också till att ha rätt temperatur i kylskåpet.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT STÄLL IN I KYLEN. Mjölk och dylikt bör inte stå framme så länge. Se också till att ha rätt temperatur i kylskåpet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden