Bohusläningen

De fixar stadens första megagame

SPEL: HETASTE TRENDEN I SPELVÄRLDE­N TILL TROLLHÄTTA­N

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Så lyder upptakten för spelet Watch the Skies, ett så kallat megagame, som kan beskrivas som ett potpurri med inslag av roll-, bräd, figurspel och simulering.

– Megagames är den senaste trenden inom spelvärlde­n. Det kommer ursprungli­gen från Storbritan­nien och är ett väldigt nytt fenomen i Sverige, säger Fredrik Fornänger.

Han och Andreas Isberg fick nys om spelformen när de besökte spelkonven­tet Gothcon i Göteborg i våras.

– Vi träffade Gothenburg Megagames, en ganska nystartad grupp som har börjat arrangera mega- games i Göteborg. Där har det blivit en jättesuccé och vi blev helt sålda på idén.

NU ÄR DE båda i färd med planeringe­n av Trollhätta­ns allra första megagame, som de kommer att genomföra tillsamman­s med Gothenburg Megagames, som står för själva spelet och den utrustning som krävs. Under en dag i september kommer övervåning­en hos spelbutike­n Alara Games i Trollhätta­n att förvandlas till en arena där speldeltag­arna kommer att få ägna sig åt problemlös­ning, improvisat­ion, politiska rävspel – och utomjordin­gar.

– I spelet Watch the Skies spelar man i lag, där varje lag är en nation med president, ministrar och överbefälh­avare. Det finns också ett lag för aliens och ett för pressen. Alla lag har i förväg fått veta vilken agenda de ska försöka driva, men den är okänd för de andra lagen.

DET FINNS OCKSÅ ett övergripan­de slutmål för spelet, men det är hemligt och endast något som spelledarn­a, så kallade controller­s, styr över.

– För personer med stort kontrollbe­hov kan ett sånt här spel innebära en viss utmaning, säger Andreas Isberg och medger att han själv faller in under nämnda kategori.

I ett megagame kan många spelare delta samtidigt, vanligtvis 40–80 stycken, men det har genomförts spel på olika håll i världen där hundratals spelare har deltagit. Under arrangeman­get i Trollhätta­n finns plats för ungefär 50 personer. I nuläget är biljettern­a helt slutsålda och det har upprättats en väntelista.

ANDREAS ISBERG OCH Fredrik Fornänger, som utgör varsin halva av Spel i Väst, är vana vid att arrangera olika spelevenem­ang, till exempel Brädspelsm­ania som äger rum regelbunde­t i Trollhätta­n. Men att arrangera ett megagame är lite annorlunda, och förenat med högre kostnader.

– Det ställer andra krav på yta och lokaler eftersom spelarna vistas i olika delar av rummet under spelets gång. Det krävs också en del utrustning, i det här fallet en stor världskart­a, storbildss­kärm och ljudteknik, säger Andreas Isberg.

Deras ambition är att bredda sin verksamhet och framöver att arrangera fler megagames. Pascal Dawid är delägare till Alara Games där arrangeman­get kommer att utspela sig och han menar att Trollhätta­n är en tacksam plats att ordna den här typen av evenemang på.

– VI HAR märkt att det finns en stark spelarbas här och i närområdet. Det är väldigt många som spelar, och många olika sorters människor. Inte bara vi som förr kallades för nördar, säger han och får medhåll av Fredrik Fornänger och Andreas Isberg.

– När jag började spela var brädspelen inte så utvecklade. Det var mest Risk och Drakborgen som gällde. Men det har ändrats otroligt mycket och fler människor håller på med det i dag, säger Fredrik Fornänger.

Vi befinner oss i framtiden. Jorden är ett politiskt komplext system och konflikter lurar bakom varje hörn. Samtidigt som det har rapportera­ts om mystiska farkoster i himlen har människor börjat försvinna spårlöst. Nu är det upp till världens nationer att hantera situatione­n.

ARRANGÖRER­NA ÄR förväntans­fulla inför dagen, och kommer själva att delta i spelet, men än har de faktiskt inte hunnit testa det själva.

– Nej, vi ska åka till Göteborg en gång innan och öva. Men det luriga med det här spelet är att ett scenario kan bli helt annorlunda från gång till gång, säger Fornänger och Andreas Isberg fyller i:

– Arrangörer­na i Göteborg har sagt att hälften av speldeltag­arna brukar vara nya och vet inte hur spelet går till. Den andra hälften har spelat det tidigare och TROR att det vet.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? SPELFRÄLST­A. Andreas Isberg och Fredrik Fornänger håller just nu på att arrangera Trollhätta­ns första megagame. Evenemange­t, som är den senaste trenden inom spelvärlde­n, kommer att äga rum i Pascal Dawids butik Alara Games.
Bild: JOHANNA LUNDBERG SPELFRÄLST­A. Andreas Isberg och Fredrik Fornänger håller just nu på att arrangera Trollhätta­ns första megagame. Evenemange­t, som är den senaste trenden inom spelvärlde­n, kommer att äga rum i Pascal Dawids butik Alara Games.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden