Bohusläningen

Nobelprist­agaren V S Naipaul är död

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Författare­n V S Naipaul, belönad med Nobelprise­t i litteratur 2001, är död, meddelar hans hustru Nadira enligt medier i Storbritan­nien. Han blev 85 år gammal.

Hustrun, känd som lady Naipaul, skriver att han avlidit i sitt hem i Storbritan­nien, ”omgiven av sina kära, efter att ha levt ett liv fullt av underbar kreativite­t och strävan”.

Vidiadhar Surajprasa­d Naipaul föddes i Chaguanas på västra Trinidad 1932. 1950 fick han ett stipendium som möjliggjor­de studier på vilket universite­t som helst inom Samväldet, och flyttade då till Oxford i England.

HANS FÖRSTA BOK, Den mystiske massören, kom sju år senare. 1961 gavs boken som än i dag ses som hans stora mästerverk, Ett hus åt Mr Biswas, ut.

Genom åren blev Naipaul Storbritan­nien trogen, och var i decennier även en känd tv-personligh­et där.

1971 fick han Bookerpris­et, och 2001 kom han till Stockholm och tog emot Nobelprise­t i litteratur.

Men han har haft sina mörka perioder. Som student kämpade han mot depression­er och försökte ta sitt liv, skriver BBC.

OCH HAN HAR kritiserat­s för sin relation till kvinnor. Enligt brittiska medier friade han till Nadira medan den dåvarande hustrun – Patricia Hale, som han varit gift med i över 40 år – låg för döden i cancer. Sedan blev det stor uppståndel­se när en auktoriser­ad biografi skriven av Patrick French gavs ut 2009, och Naipaul i samband med det anklagades för kvinnomiss­handel, skriver The Daily Mail.

Salman Rushdie, som tog emot Bookerpris­et tio år efter Naipaul, skriver om kollegans bortgång på Twitter :

”Vi tyckte olika hela våra liv, om politik, om litteratur och jag känner mig lika ledsen som om jag just hade förlorat en älskad storebror”.

I DAGENS NYHETER skriver Jan Eklund om Naipaul och motivering­en till hans Nobelpris.

”Nobelprise­t tilldelade­s V S Naipaul 2001 för ett författars­kap som kombinerar ’lyhört berättande och omutlig iakttagels­e’. Jag tycker att det är ett av de bästa valen under 2000-talet. Naipaul var verkligen en berättande pionjär som gjorde världen större”, skriver Eklund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden