Bohusläningen

Samma resa –dubbelt så dyr försäkring

- MIA PETTERSSON mia.pettersson@gp.se

Två par ska ta husbilen till södra Europa. De är i samma ålder, ska åka samma datum och ta samma väg ner. Och båda är kunder hos Länsförsäk­ringar. Trots det får Lars och Lena-karin betala mer än dubbelt så mycket som Ann-kristin och Leif för sin reseförsäk­ring.

”De delar risk med varandra och var och en skyddar sig och sin egendom mot skada. Motprestat­ionen är att man är med och delar på kostnaden för skador som andra råkar ut för även när man som individ är skadefri.”

BJÖRN SCHWEDIN,

FÖRSÄKRING:

sakförsäkr­ingschef, Länsförsäk­ringar Göteborg och Bohuslän

EXAKT HUR DE räknar ut sina tariffer förblir en affärsheml­ighet, men enligt honom beror en prisskilln­ad som denna generellt på respektive bolags historiska skadeutfal­l.

– Om vi har drabbats av stora skador på området återspegla­s det i hur vi sätter premierna. Så prickfria kunder får betala för andras skador?

– Det är väl själva grundtanke­n med försäkring, kanske i synnerhet i ett ömsesidigt bolag som Länsförsäk­ringar, säger Björn Schedwin.

Han syftar på företagets struktur, som innebär att kunderna också är delägare.

– De delar risk med varandra och var och en skyddar sig och sin egendom mot skada. Motprestat­ionen är att man är med och delar på kostnaden för skador som andra råkar ut för även när man som individ är skadefri.

HUSBILSÄGA­REN LARS ALMQVIST kan köpa förklaring­en till prisskilln­aden, men tycker att Länsförsäk­ringar i sådana fall borde vara tydligare i sin marknadsfö­ring med att de består av olika bolag.

– Gemene man tänker ju på det som ett och samma, säger han.

– Jag kan förstå att det kan verka förvirrand­e, men svaret är att vi är 23 separata bolag som samarbetar under ett gemensamt varumärke. Oftast är det en styrka, eftersom vi kan vara lokala på ett annat sätt, säger Björn Schedwin från Länsförsäk­ringar Göteborg och Bohuslän.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden