Bohusläningen

Det är skillnad på sjöbod och sjöbod

- Mikael Sternemar (L) gruppledar­e i Sotenäs

I Bohuslänin­gen 4 augusti fanns en artikel om boende i sjöbodar. Tyvärr är den inte så klargörand­e som den borde vara. Här kommer därför en del sakupplysn­ingar.

I Sotenäs kommun

finns det cirka 1 200 arrendebod­ar, där kommunen är markägare och den enskilde äger boden. Dessa kan delas upp i två kategorier. Den stora majoritete­n av dessa är så kallat lägenhetsa­rrende som löper från år till år och där det krävs att du är folkbokför­d i Sotenäs kommun. Den andra kategorin är anläggning­sarrende som du kan få om du bedriver en verksamhet, exempelvis fiske och där arrendet är flerårigt.

Förutom dessa arrendebod­ar finns det friköpta sjöbodar, där den enskilde äger både marken och boden.

Vad som har tillkommit under de senaste 20 åren är att fastighets­ägare har byggt sjöbodslik­nande byggnader på privat industrima­rk, ofta i havsnära lägen.

I en del fall har detaljplan­en ändrats så att ”boendet” är lagligt enligt plan och bygglagen, PBL. I andra fall har man flyttat in först och begärt detaljplan­eändring i efterhand. En tredje variant är att man har flyttat in utan att begära detaljplan­eändring.

Det är dock

viktigt i sammanhang­et att göra en distinktio­n mellan boende och övernattni­ng. Den enda definition­en på boende i PBL är den plats där du är folkbokför­d, allt annat är att betrakta som övernattni­ng.

Att människor har övernattat i sjöbodar, så väl arrendebod­ar som friköpta, har förekommit i alla tider och är något kommunen har svårt att beivra, även om man vill.

Det som dock är ett aber, och något som borde beivras, är boendet på industriom­råden. där sommarbost­äder många gånger har byggts i strid mot gällande detaljplan.

Tyvärr ligger bevisbörda­n på kommunen att visa att det sker olagligt ”boende” på dessa industriom­råden. En uppgift som har visat sig svår för kommunen att uppfylla.

 ?? Bild: Henrik Lundbjörk ?? Att människor har övernattat i sjöbodar, så väl arrendebod­ar som friköpta, har förekommit i alla tider och är något kommunen har svårt att beivra, även om man vill, skriver Mikael Sternemar (L).
Bild: Henrik Lundbjörk Att människor har övernattat i sjöbodar, så väl arrendebod­ar som friköpta, har förekommit i alla tider och är något kommunen har svårt att beivra, även om man vill, skriver Mikael Sternemar (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden