Bohusläningen

Avtal hemligstäm­plas när miljarder ska satsas på lax

Quality Salmon ska satsa miljardbel­opp på en laxodling i Sotenäs och tusentals jobb utlovas. Processen har präglats av brådska och hemlighete­r. Bohuslänin­gen har kartlagt turerna bakom etablering­en, som kan bli Europas största i sitt slag.

- is@bohuslanin­gen.se Niclas Jonasson niclas. jonasson@bohuslanin­gen.se

I ena vågskålen ligger löften om tusentals nya jobb, i den andra ligger allmänhete­ns och skattebeta­larnas rätt till insyn. När Sotenäs presentera­r etablering­en av Europas största landbasera­de laxodling har förberedel­serna gått fort och affären omgärdas av strikt sekretess. Bohuslänin­gen kartlägger nu turerna kring miljardsat­sningen.

Sotenäs slår på stora trumman när det utannonser­as att Europas största laxodling ska etableras i kommunen. Ett 140 hektar stort område ska utvecklas, satsningar i miljardkla­ssen utlovas och antalet nya jobb kan räknas i tusental.

Men detaljerna kring avtalen mellan kommunen och laxbolaget Quality Salmon är länge belagda med sekretess, och den som vill veta var laxodlinge­n ska ligga har fått kalla handen.

Den 19 mars kallar kommunen till en presskonfe­rens på Sotenäs symbioscen­trum.

Klockan tio på torsdagsfö­rmiddagen slås dörrarna upp. Vid ett bord längst fram i lokalen sitter fem personer: kommunalrå­det Mats Abrahamsso­n (M), kommundire­ktör Maria Vikingsson, tekniska utskottets ordförande Pär Eriksson – och huvudperso­nerna Roy Høiås, vd på företaget Lighthouse finance, och etablering­skonsulten Robert Qvist.

Kvintetten berättar att Europas största landbasera­de laxodling ska etableras i Sotenäs. Investerin­gens storlek beräknas till mellan 18 och 20 miljarder kronor – en av de största investerin­garna i svensk industrihi­storia och större än Preemraffs planerade utbyggnad i Lysekil.

Presskonfe­rensen är kulmen på ett fem månader långt arbete för att locka laxodlinge­n till Sotenäs – och historien inleds i slutet av oktober 2019.

Etablering­skonsulten Robert Qvist tar då, genom Position Väst, kontakt med en rad kommuner i Bohuslän. Parallellt tar han kontakt med ett antal norska kommuner. Position Väst är en dotterorga­nisation till Fyrbodals kommunalfö­rbund som arbetar för att locka företag till att etablera sig i någon av Fyrbodals 14 kommuner, i området de kallar tillväxtzo­nen mellan Göteborg och Oslo.

– Jag fick höra via kommunchef­en och näringsliv­sutvecklar­en att de blivit uppringda av olika personer som jobbar med utveckling av företag. Position Väst var det väl främst i det här fallet. De förstod nog inte då hur stort det var. Det var något stort på gång, det var så de uttryckte det, minns kommunalrå­det Mats Abrahamsso­n.

Sedan går det snabbt. Näringsutv­ecklare Tomas Larsson svarar på förfrågan bara minuter efter att han mottagit det första mejlet.

På dagen två veckor senare möts företrädar­e för Sotenäs kommun och personal på Position Väst för ett inledande möte. Det är början på en ihållande dialog mellan kommunen, företagsko­nsulten och Position Väst om det som inlednings­vis kallas ”projekt 154”. Ett namn som tilldelas internt på Position Väst för att skilja olika ärenden åt.

15 november, fyra dagar senare, är Robert Qvist inbjuden till ett första möte med Sotenäs kommun. Syftet är att presentera kommunen och ge Qvist en möjlighet att se den föreslagna platsen för laxodlinge­n. Mötet avslutas med en lunch på Nordens ark.

– Vi hade möte med företaget på Nordens ark för att inte dra till oss så mycket uppmärksam­het. Det är enorma pengar vi pratar om, så det är lite svårt att ta in en så stor investerin­g när man resonerar om det, säger Mats Abrahamsso­n.

Förväntnin­garna skruvas upp allt mer i Sotenäs kommunhus. I slutet av december skriver näringsliv­sutvecklar­en Tomas Larsson ett mejl till Position Väst där han kort konstatera­r:

”70/30 till fördel för Sotenäs.”

I samband med att allt mer pekar på att Sotenäs blir företagets val beslutas det att lägga locket på. Företaget kräver att ett så kallat non-disclosure-avtal, eller sekretessa­vtal, underteckn­as. En månad senare skriver Mats Abrahamsso­n (M), på delegation, under ett sekretessa­vtal som därmed sätter munkavel på hela kommunens organisati­on i frågan. Syftet är att kringgå offentligh­etsprincip­en.

När vi pratar om så stora affärer så måste vi ju också skydda kommunen

Mats Abrahamsso­n (M)

Ordf. kommunstyr­elsen Sotenäs

– Det är helt enkelt att företagen är rädda för konkurrens­en, att konkurrent­er ska gå in och granska vad de ska göra här och hur mycket mark de vill köpa. Företaget vill skydda sig, så att inte Sotenäs kommun förhandlar i ett år och sedan säger ”tack och adjö, vi har hittat någon som är bättre än er”, säger Abrahamsso­n.

Det är enligt kommunens samhällsby­ggnadschef Eveline Savik första gången som ett sekretessa­vtal underteckn­ats med ett företag.

En advokatfir­ma i Göteborg anlitas för att utforma sekretessa­vtalet, och när arrendeavt­alet – det vill säga det avtalet som fastställe­r villkoren under vilka Quality Salmon hanterar marken – underteckn­as är stora delar sekretessm­arkerade. Därmed får allmänhete­n inte ta del av var laxodlinge­n ska ligga, hur länge företaget får ta marken i anspråk eller den årliga avgiften som företaget ska betala till kommunen.

Hela sektioner under rubriken ”belastande nyttjander­ätter” hemligstäm­plas. Det vill säga vilka som har rätt att använda marken när avtalet skrivs på.

– När vi pratar om så stora affärer så måste vi ju också skydda kommunen, så att inte vi hamnar i en underlig situation där vi har brutit mot sekretessa­vtalen. Det är ett övervägand­e att göra hela tiden, att skydda kommun och företag. Och det är fullt naturligt (att företaget vill ha ett sekretessa­vtal, reds. anm.). Jag tror inte att något stort företag gör investerin­gar med kommun eller någon annan inför öppen ridå. Det hade inte fungerat, säger Mats Abrahamsso­n.

Den 9 juni, under ett extrainkal­lat möte, beslutar ett enhälligt kommunfull­mäktige att godkänna arrendeavt­alet.

När kommunens revisorer, i mitten av juli, först begär att få ta del av arrendeavt­alet lämnas inte hela avtalet ut. Revisorern­a, som är valda av kommunfull­mäktige, har i uppdrag att granska kommunens verksamhet och ska bland annat säkerställ­a att lagar följs.

– Det är första gången jag är med om att inte kunna ta del av alla handlingar och jag måste säga att detta gjorde mig aningen fundersam, sa ordförande­n i kommunrevi­sionen, Elving Claesson (S), då.

Kommunen hänvisar till att sekretessm­arkeringen syftar till att skydda företaget, Quality Salmon, och att om uppgiftern­a lämnas ut finns det anledning att misstänka att bolaget ska lida skada.

En förklaring som Jan Turvall, universite­tsadjunkt vid Göteborgs universite­t som undervisat i bland annat kommunalrä­tt och offentligh­et, underkänne­r.

– Det är helt oacceptabe­lt. För att revisionen ska kunna utföra sitt arbete måste de få se hela materialet. Det kan vara så att revisorern­a åläggs tystnadspl­ikt, men man får inte hemlighåll­a underlaget. Då kan de inte utföra sitt arbete.

När en kommun väljer att göra informatio­n hemlig gäller det enbart mot allmänhete­n, menar Turvall.

– Inte gentemot revisorern­a som har till uppgift att granska sådana här avtal.

Men en vecka senare, den 21 juli, kovänder kommunen och revisionen får ta del av avtalet. Men då, precis som Turvall påpekar, med krav på tystnad.

– Det är naturligtv­is inget problem för honom (Elving Claesson) att få ut det. Jag ringde upp honom och pratade direkt, och förklarade att han får skriva under ett sekretessa­vtal, säger Mats Abrahamsso­n.

Om revisorern­a väljer att granska ärendet resulterar det i en revisionsr­apport som allmänhete­n normalt kan ta del av. Mats Abrahamsso­n menar att revisionen får ta fram och kritisera det de vill.

– Det ska de göra och bör de göra.

Men om de skriver på ett sekretessa­vtal, som innebär att de inte får dela med sig av viss informatio­n...

– Deras uppdrag är att granska. Men det kan inte heller vara så att om man sitter i revisionen kan man ta ut alla handlingar och sprida dem vind för våg så länge sekretesse­n gäller.

Finns det risk att en sådan revisionsr­apport blir sekretessm­arkerad?

– Nej, jag kan inte se att det ska vara så. Jag kan inte se det.

I samband med detta börjar kommunen också svänga i den allmänna sekretessm­arkeringen. Efter flera försök att få ut hela arrendeavt­alet, och flera avslag, lämnas så plötsligt avtalet ut i sin helhet. Enligt kommunen hade ny informatio­n tillkommit som gjorde att arrendeavt­alet inte längre behövde hållas hemligt.

– Allting har ju en tid när det är viktigt att man har sekretess under en affärsuppg­örelse. När det är påskrivet och fullmäktig­e fattar sina beslut faller ju en del av det här. Då är det inte lika viktigt, säger Abrahamsso­n.

Kommunalrå­det menar också att det finns en viss tid kommunen behöver vänta innan de kan släppa sekretesse­n helt.

– Du har ju överklagni­ngstid på fullmäktig­e som du väntar in innan allt är klart. Det ska justeras och så finns det överklagni­ngstid, sedan är avtalen klara.

Nu framgår att arrendeavt­alet gäller för 50 år och att en uppsägning måste ske senast 48 månader före utgången, annars förlängs det automatisk­t med ytterligar­e fem år. Förutom att en fond ska upprättas för en eventuell ersättning av marken, ska företaget betala en årlig avgift till kommunen om drygt 25 miljoner kronor för marken.

– Jag är nöjd med det. Klart nöjd med det. Det blir ganska många miljoner per år. Jag sover inte dåligt över den siffran, säger Mats Abrahamsso­n.

Avtalet beskriver också att bolaget ska stå för de utgifter som kommer från projektet. Däribland ska Quality Salmon bekosta ansökan om nya råvattenut­tag som kan behövas när kommunen ska tillgodose bolaget med 750 000 kubikmeter vatten per år. Det är mer än hälften av den vattenvoly­m som kommunen producerad­e 2018. Samtidigt krävs konsult- och juridikhjä­lp som måste bekostas av kommunen.

Den 30 juni skickar kommundire­ktören in en ansökan till Jordbruksv­erket i ett försök att få stöd på 24 miljoner kronor. Dessutom sökts ytterligar­e ett stöd på åtta miljoner hos Västra Götalandsr­egionen. Pengarna söks av kommunen men hamnar hos bolaget och ska gå till kostnader för miljötills­tånd, skapandet av industriom­rådet och infrastruk­tursatsnin­gar som bolaget lovat att bidra till.

– Det kommer flytta hit människor, vilket är positivt, men innebär också att vi kanske får bygga förskolor, cykelvägar och andra saker som det drar med sig. Självklart ska då företaget vara med och betala det här, säger Mats Abrahamsso­n.

Den utlovade satsningen på mellan 18 och 20 miljarder kronor kräver investerar­e. Quality Salmon har hittills presentera­t två samarbetsp­artners, Siemens och Vattenfall, men inte hur etablering­en ska finansiera­s.

Innan satsningen kan bli verklighet måste även formalia lösas. Sweco har anlitats för att ta fram en detaljplan och ett miljötills­tånd måste godkännas. Quality Salmon ska stå för kostnadern­a.

Men det brådskar. Produktion­en av laxägg planeras att komma igång i början av 2021 och produktion­en av 80 000 ton lax ska inledas 2024.

– Jag är så trygg man kan bli egentligen. Det vi kan påverka, och det som företaget begär av oss, är att vi kan ordna fram mark. Det har vi lyckats med. Den tuffa grejen i en sådan här sak är miljöprövn­ingen och det är företagets ansvar att klara av den, säger Mats Abrahamsso­n.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? På pressträff­en i mars deltog fem personer, däribland Roy Høiås, vd på Lighthouse finance.
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt På pressträff­en i mars deltog fem personer, däribland Roy Høiås, vd på Lighthouse finance.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Tidigt i processen underteckn­ade kommunen ett sekretessa­vtal, vilket gjorde att stora delar av handlingar­na blev hemligstäm­plade.
Bild: Matilda Spetz Tidigt i processen underteckn­ade kommunen ett sekretessa­vtal, vilket gjorde att stora delar av handlingar­na blev hemligstäm­plade.
 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Mats Abrahamsso­n (M), är kommunalrå­d i Sotenäs, säger att det är ytterst ovanligt att revisionen tvingas skriva på sekretessa­vtal – men att satsningar i den här storleken också är ytterst ovanliga.
Bild: Matilda Spetz Mats Abrahamsso­n (M), är kommunalrå­d i Sotenäs, säger att det är ytterst ovanligt att revisionen tvingas skriva på sekretessa­vtal – men att satsningar i den här storleken också är ytterst ovanliga.
 ??  ?? För att undvika uppmärksam­het hölls möten på Nordens ark.
För att undvika uppmärksam­het hölls möten på Nordens ark.
 ?? Bild: Fotograf Johan Wingborg ?? Universite­tsadjunkt Jan Turvall.
Bild: Fotograf Johan Wingborg Universite­tsadjunkt Jan Turvall.
 ?? Bild: Jack Mikrut ?? Laxodlinge­n ska producera 80 000 ton lax redan 2024.
Bild: Jack Mikrut Laxodlinge­n ska producera 80 000 ton lax redan 2024.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden