Bohusläningen

15 fick covid-19 på träningläg­er i Grebbestad

Träningslä­gret i Grebbestad har stått division 2-klubben Ahlafors IF dyrt. Nu har 15 spelare bekräftats smittade av coronaviru­set. Laget spelar i samma serie som Oddevold och Grebbestad.

- Nemanja Kazic neka@bohuslanin­gen.se Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se

Det är efter ett träningslä­ger i Grebbestad i slutet av juli som 15 personer i Ahlafors IF:S division 2-lag i fotboll har bekräftats smittade av coronaviru­set, något Radiosport­en var först med att rapportera.

Elva spelare och fyra ledare har konstatera­ts sjuka i covid-19 i laget som spelar i samma division som Oddevold och Grebbestad.

– Vi har en ledare som legat i feber sedan i torsdags förra veckan, han testades på fredagen och fick svar på lördagen. Han är den som är hårdast drabbat av ledarna, säger Ahlafors sportchef Thore Skånberg till Bohuslänin­gen och fortsätter:

– Bland spelarna är det väldigt skiftande. Några har feber som pendlar upp och ned, några har värk och hosta och några har tappat smak- och luktsinne, som vi av erfarenhet vet att det kan hänga i länge. Det förbryllar oss lite hur olika man kan drabbas av det.

Division 2-laget var i Grebbestad mellan 24 och 26 juli och genomförde ytterligar­e två träningar dagarna därpå. Vid lunchtid den 30:e uppvisade första spelaren symptom.

– Då beordrade vi hela truppen att testa sig. Det var inte alla som fick, eftersom de inte hade några symptom, men i dagsläget är det enbart tre personer som inte har fått testa sig. Utöver det väntar vi på ytterligar­e fem, sex provsvar, säger Skånberg.

Laget har haft träningslä­ger i Grebbestad fyra år i rad, men övervägde under en period att ställa in årets läger på grund av coronapand­emin.

– Spelare och tränare var angelägna över att genomföra lägret. Vi var 18 spelare och fem tränare, sedan hade vi ytterligar­e tre personer som var på plats, säger Skånberg.

Lördagens seriematch i division 2 mot Stenungsun­d är uppskjuten.

– Stenungsun­d gick inte med på att flytta matchen. De ville att vi skulle ställa upp med de symtomfria spelare vi hade, men det hade knappt varit full startelva. Men förbundet tar det här på största allvar, säger Thore Skånberg, sportchef för Ahlafors IF.

Smittskydd­släkaren Peter Ulleryd

säger att när det kommer till positiva fall av covid-19 så har alla ett ansvar när det kommer till att göra en smittspårn­ing.

– Oavsett om det är en arbetsplat­s, förening eller i det här fallet ett fotbollsla­g så har den som ställer diagnosen en skyldighet att smittspåra. Så att fotbollsla­get testat samtliga av sina spelare tycker jag är ett utmärkt exempel på hur man ska agera, säger han.

Peter Ulleryd säger att det är svårt att avgöra var spelarna kan ha blivit smittande eftersom coronaviru­set finns i hela samhället idag.

Har någon anmälan kommit in om misstänkt smittsprid­ning i Grebbestad?

– Vi har smittsprid­ning av covid-19 i hela landet och i alla delar av samhället, och vi får in rapporter om misstänkta utbrott från både sammankoms­ter, från affärer, restaurang­er och andra verksamhet­er, inklusive Grebbestad, säger Peter Ulleryd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden