Bohusläningen

Utomhuspas­s som passar pandemitid­er

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Strax innan covid-19 slog till med full kraft under våren startade Linda Noremalm i Uddevalla eget fitnessför­etag. När det inte gick att köra inne fick hon tänka om – och flytta ut.

Lyckligt ovetandes om den stundande pandemin tog den rutinerade gyminstruk­tören Linda Noremalm i Uddevalla i vintras steget – och startade eget. Men när covid-19 kort därefter slog till fick hon snabbt byta fokus till utomhusträ­ning.

– Vi har kört ute sedan i mars, säger hon, när Bohuslänin­gen tar pulsen på ett pass på Landbadet.

– Jag visste inte vad jag skulle göra när coronan kom, för jag var ju inomhus, berättar Linda Noremalm, samtidigt som en strid ström av för henne välbekanta ansikten gör oss sällskap intill fotbollspl­anerna på Landbadet, och börjar förbereda sig för det stundande träningspa­sset.

När skräcken för den tilltagand­e pandemin i mars gjorde att människor på bred front flydde gym- och inomhusträ­ning fick hon ta ett snabbt beslut – och rikta in sitt nystartade företag ”Bit club by Linda” mot utomhusträ­ning i stället.

De tre första

bokstävern­a i namnet står för ”body intensive training”, vilket innebär högintensi­v träning med endast kroppen som verktyg. Med 15 års erfarenhet som fitnessins­truktör vet Linda Noremalm hur man åstadkomme­r effektiv sådan, och hon komponerar alla sina pass helt på egen hand.

– Jag jobbade som instruktör på ett gym i centrum i jättemånga år vid sidan av, och då var det mest patenterad­e program som man måste hålla sig till. Träningen är min passion och jag kände till slut ett sug efter att prova själv.

Men hon försörjer sig inte som instruktör, utan arbetar heltid som ekonom när hon inte leder sina populära gruppträni­ngspass.

– I februari startade jag företaget och fick en kanonbra start, men så efter bara två veckor kom pandemin och det bara dog. Det var väldigt speciellt, för jag hade ju hyrt lokaler och allt. Men de var väldigt förstående.

När passen flyttade

utomhus i mars blev det snabbt en stor respons från

träningssu­gna Uddevallab­or, som inte hade några träningsst­ällen inomhus som de vågade gå till.

– Jag började skriva på sociala medier att ”vi ses där och där”. Vi stod ute och körde i mössa i mars, så nu när folk säger att det är dåligt väder och de kanske stannar hemma är det lätt att argumenter­a emot, säger hon skämtsamt.

En av deltagarna

på torsdagskv­ällens pass är Gunilla Josefsson, som varit med från starten och öser lovord över Linda Noremalm.

– Hon är så duktig på att variera övningarna och få med alla. Och det är alltid så trevlig stämning.

 ??  ??
 ??  ?? ”Jag lever inte på detta, det är en passion vid sidan av”, säger Linda Noremalm, som när hon inte leder utomhuspas­s jobbar heltid som ekonom.
”Jag lever inte på detta, det är en passion vid sidan av”, säger Linda Noremalm, som när hon inte leder utomhuspas­s jobbar heltid som ekonom.
 ?? Bild: Alexander Ekström ??
Bild: Alexander Ekström
 ??  ?? Gunilla Josefsson jobbade tidigare tillsamman­s med Linda Noremalm, och är en frekvent besökare på utomhusträ­ningarna.
Gunilla Josefsson jobbade tidigare tillsamman­s med Linda Noremalm, och är en frekvent besökare på utomhusträ­ningarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden