Bohusläningen

Snart får Orustborna rulla på nya vägar

Ut med det gamla, in med det nya. Vägförstär­kningen på Orust är i full gång och Bohuslänin­gen tar tempen på arbetet. ”De bofasta är tacksamma över att det blir av”, säger Staffan Pettersson, platschef.

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se

Marken skakar under fötterna när välten åker förbi och det yr från lastbilar och maskiner. Personbila­r kör på led efter en lotsbil som parerar mellan maskiner och nylagt makadam. Första arbetsveck­an på väg 766 och 774 på Orust är klar.

Förstärkni­ngsarbetet på väg 766, 774 och 770 började i måndags och ska hålla på i ytterligar­e tre veckor. Carl-magnus Yvede är arbetschef och tycker att det har gått över förväntan.

– Man blir nästan religiös, så bra blir det, säger han när han ser asfaltsfrä­sen bryta upp marken.

Asfaltsfrä­sen, en maskin

på 25 ton, beskrivs som hjärtat i produktion­en. Om den stannar, stannar allt enligt Carl-magnus Yvede. Fräsen bryter upp och blandar samman makadam med materialet i vägen. Sedan kommer väghyvel, vält och vattenbil och packar och jämnar till den nya vägen.

– Det är som att bygga sandslott, man kan inte bygga sandslott med torr sand. Då packar det sig inte utan det måste vara blött, säger Carl-magnus när han beskriver vattenbile­ns funktion.

På grund av den snabba produktion­en blir det ingen hundraproc­entig packning med de maskiner som är på plats, de behöver ha trafikens bearbetnin­g för att det ska bli optimalt berättar Carl-magnus Yvede.

– Vägen ska trafikeras i sju till tio arbetsdaga­r så att man får den sista packningen och att man vet att den verkligen har satt sig. Efter det kommer väghyveln, välten och vattenbile­n igen och gör en finjusteri­ng så att den blir slät på nytt innan man lägger asfalten, säger han.

Asfaltsläg­gningen på väg 774 gör att den redan varma augustieft­ermiddagen hettar till lite extra, och när sista lagret är lagt för dagen packar arbetarna ihop för helg. Det läggs ungefär två kilometer asfalt om dagen

Arbetsstyr­kan består av ungefär 40–50 personer. En av dem är Henrik Heij från Mariestad som även han säger att arbetet har gått bra. Men att arbeta längs trafikerad­e vägar är farligt och arbetarna befinner sig i en utsatt position.

Henrik Heij säger

att det är lättare att arbeta på mindre vägar som 766 där bilisterna har en annan förståelse för arbetet, än på exempelvis större motorvägar.

– Jag kan säga att över lag är det riktigt uselt beteende bland de flesta. Folk tycker vi är i vägen, säger han.

Under arbetet på Orust ska bilister som har ärende längs vägen slå följe efter en lotsbil. Detta underlätta­r arbetet och minimerar riskerna, både för förare och arbetare.

– Tyvärr är det så att de flesta respektera­r en böteslapp högre än vad de respektera­r oss som står vid vägen. Står det en polis sänker de farten direkt men står vi där då kör de bara förbi. Men på sådana här ställen är det mycket lugnare, säger Henrik Heij.

– En av

riskerna som vi såg när vi började det här projektet var asfaltstjo­ckleken och om den skulle variera för mycket. Trafikverk­et har tagit prover med jämna mellanrum, och provet represente­rar bara precis där det är taget. I övrigt är det ingen som vet riktigt hur tjock den är, säger Carl-magnus Yvede.

Sedan arbetet tog fart i måndags har det flutit på och både Carlmagnus

Yvede och arbetsleda­ren Staffan Petterson är nöjda.

– Det har gått bra, det har varit mycket trafik och mycket semesterfi­rare. De bofasta är väldigt tacksamma över att det blir av så de är ju jättenöjda med detta, säger Staffan Pettersson.

Nu återstår cirka tre–fyra veckors arbete innan Orust har tre nya förstärkta vägar och det ser ut att gå enligt tidsplanen.

– Vi blir alltid klara i tid, det är bara att jobba lite längre och lite hårdare i annat fall. Vi håller våra tider, säger Carl-magnus Yvede.

” Man blir nästan religiös, så bra blir det Carl-magnus Yvede platschef

 ?? Bild: Matilda Spetz ?? Tre vägar på Orust får ett lyft. Rickard Thuresson skyfflar bort överflödig asfalt på väg 774.
Bild: Matilda Spetz Tre vägar på Orust får ett lyft. Rickard Thuresson skyfflar bort överflödig asfalt på väg 774.
 ??  ?? Det är många steg som genomförs när en väg ska restaurera­s. Men när asfalten är på plats kan bilarna börja rulla. Rickard Thuresson lägger asfalt på väg 774, och han gör det med precision.
Det är många steg som genomförs när en väg ska restaurera­s. Men när asfalten är på plats kan bilarna börja rulla. Rickard Thuresson lägger asfalt på väg 774, och han gör det med precision.
 ?? Bild: Matilda Spetz ??
Bild: Matilda Spetz
 ??  ?? Carl-magnus Yvede är arbetschef och nöjd med veckan som gått.
Carl-magnus Yvede är arbetschef och nöjd med veckan som gått.
 ??  ?? Henrik Heij som kör väghyvel säger att han har blivit bra bemött av bilister under vägarbetet på Orust.
Henrik Heij som kör väghyvel säger att han har blivit bra bemött av bilister under vägarbetet på Orust.
 ??  ?? Fräsen blandar samman materialet i vägen.
Fräsen blandar samman materialet i vägen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden