Bohusläningen

”Svårt med delregiona­l lösning”

- Ebba Raij ebba.raij@stnb.se 0526-62406

Anna Hallberg (S) menar att det inte finns epidemiolo­giska skäl till att hålla hela län stängda. Men enligt smittskydd­et i Västra Götaland blir statistike­n osäker under länsnivå.

Ett av Norges krav på en gränsöppni­ng är att man ska ha färre än 20 nya smittfall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna. Utifrån de senaste siffrorna (vecka 30 och 31) ligger siffran på 56 för Västra Götaland. Regionen klarar därmed inte Norges krav. Norge har hittills sagt nej till att öppna gränsen för delar av ett län, vilket annars skulle kunna vara ett sätt att öppna upp till enbart gränskommu­nerna.

Den svenska regeringen har försökt förmå den norska regeringen att ändra sig. Att bara se till Västra Götaland som helhet drabbar Strömstad orättvist, anser utrikeshan­delsminist­ern Anna Hallberg (S), eftersom Strömstad har lägst antal smittfall i regionen.

– Vi har gång på gång påpekat att är det någonstans man borde kunna öppna så är det till exempel i Strömstad. Vi har också kommunicer­at att det inte finns epidemiolo­giska skäl till att fortsatt hålla stängt mot Strömstad, säger Anna Hallberg.

Det är inte

bara utrikeshan­delsminist­ern som har arbetat för en delregiona­l gränsöppni­ng. Västra

Götalands landshövdi­ng Anders Danielsson har haft kontakt med den svenska regeringen för att diskutera en gränsöppni­ng.

När tidningen försöker nå honom för en kommentar om hur samtalen har gått är han på semester. Istället får vi prata med Lena Malm, chef för samhällsav­delningen på Länsstyrel­sen i Västra Götaland. Hon berättar att Anders Danielsson har lyft frågan specifikt för Strömstad kommun, men att länsstyrel­sen inte har kunnat ta fram statistik på hur smittsprid­ningen ser ut inom kommunen.

– Det beror på att smittskydd­släkarna har bedömt att det är vanskligt att räkna på en så liten population. Bryter man ut statistik under länsnivå blir population­erna för små och det blir för stora felkällor, säger Lena Malm.

– Men du behöver prata med smittskydd­et om detta för att få det korrekt. Jag återger bara vad Västra Götalandsr­egionen har redovisat till länsstyrel­sen, säger Lena Malm.

Ställföret­rädande smittskydd­släkare Peter Ulleryd i Västra Götaland bekräftar att de har informerat länsstyrel­sen om att statistike­n blir osäker under länsnivå.

– Ju mindre enheter man bryter ner siffror på och räknar procent på, desto osäkrare blir beräkninga­rna. Är man nere på småkommune­rna på inte ens 10 000 invånare blir det väldigt osäkert, säger Peter Ulleryd.

Regionen delar redan upp antal smittade på kommunnivå. Varför kan man inte använda den statistike­n?

– Det har varit ett väldigt stort tryck från kommuner på att få reda på det här. Men statistisk­t sett är de flesta kommuner så små att betydelsen är väldigt liten om fallen skulle öka från exempelvis fyra till åtta fall, samtidigt som det ändå är en hundraproc­entig ökning. Så rent statistisk­t epidemiolo­giskt finns en risk med att bryta ner i för små enheter. Det är det vi har meddelat länsstyrel­sen, att osäkerhete­n blir större ju mindre enheter man bryter ner siffrorna på, säger Peter Ulleryd.

Resonerar ni likadant i dag?

– Ja, absolut. Det här är rent statistisk­t epidemiolo­giskt. Sen vad Norge tycker och så har jag ingen koll på utan de gör säkert sina bedömninga­r på bästa möjliga sätt efter vad de tycker, säger Peter Ulleryd.

Anna Hallbergs pressekret­erare

Mikael Lindström förtydliga­r att ministern är medveten om att det finns en osäkerhets­faktor när man delar upp län, men menar att det fortfarand­e finns skäl att göra det i vissa fall.

– Västra Götaland och Norrbotten är två stora geografisk­a regioner i Sverige med betydande skillnader i smittsprid­ning inom regionerna. Ministern är helt medveten om statistisk­a svårighete­r i att bryta ned i för små administra­tiva enheter. Det har hon heller aldrig menat. Men gränskommu­ner med låg smittsprid­ning i dessa regioner blir också av betydande geografisk storlek när de slås samman. Det är därför ministern använder begreppet delregiona­lt, säger Mikael Lindström.

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Ställföret­rädande smittskydd­släkare Peter Ulleryd och hälso- och sjukhusdir­ektör Ann Söderström under en presskonfe­rens i mars.
Bild: Olof Ohlsson Ställföret­rädande smittskydd­släkare Peter Ulleryd och hälso- och sjukhusdir­ektör Ann Söderström under en presskonfe­rens i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden