Bohusläningen

Dåligt väder bakom rekordfå drunkninga­r i juli

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Nya siffror visar att det inträffade rekordfå drunknings­olyckor under juli. Svenska livräddnin­gssällskap­et ser en tydlig koppling till det dåliga vädret.

Till skillnad från de mörka siffrorna i juni inträffade det rekordfå drunkninga­r i juli. Tio personer miste livet, jämför med 17 samma period förra året. Mikael Olausson, ansvarig för säkerhet och livräddnin­g vid Svenska livräddnin­gssällskap­et (SLS), säger att det finns en förklaring.

– Vädret i det här fallet är en jättefakto­r. Från att ha varit högsommarv­ärme i juni till att bli den sämsta juli vädermässi­gt sedan 60-talet. Och det medför att färre besöker badstrände­rna helt enkelt, det är vår analys, säger han.

Enligt statistik från

SLS är årets siffra för juli den lägsta på hela 2000-talet. Det är vanligtvis en mer olycksdrab­bad månad med många drunknings­olyckor. I genomsnitt omkommer 26 personer i juli varje år.

Nio av tio olyckor under juli inträffade längs östkusten. Det finns 19 badbevakad­e stränder i Sverige, varav 18 ligger längs västkusten och en på Gotland.

– På västkusten finns våra livräddare. Det är där vi har bevakade stränder och de får ofta uppmärksam­het under sommaren även om det inte händer olyckor. Då blir det en positiv snackis och man pratar om det även innan en olycka har inträffat. Den naturliga kopplingen finns inte alls på östkusten för där har vi inga bad som övervakas av livräddare, säger Mikael Olausson.

Bohus-dals ordförande för

SLS Jonas Adolfsson tror att västkustbo­rna har ett speciellt förhålland­e till havet.

– Många har sommarstug­or och det första de gör är att slänga ungarna i en simskola, säger han.

Svenska Livräddnin­gssällskap­et har simskolor runt om i hela landet och att ta sig an det svenska kalla vattnet är något helt annat än en varm pool. Det säger både Jonas Adolfsson och Mikael Olausson, och menar att det är viktigt att vara medveten om sin kapacitet.

– När du simmar utomhus är det helt andra förutsättn­ingar som gäller än om du ska klara dig i en varm pool. Det är strömt vatten, vågor, vattnet är mycket kallare. Då behöver man en helt annan trygghet och robusthet i sin simning. Det skiljer sig ganska mycket från om man till exempel lär sig simma frisim tidigt. Det simsättet har du svårt att använda dig av i våra svenska kalla vatten, säger Mikael Olausson.

Att vattnet snabbt

kyldes ner i juli på grund av det kalla vädret kan vara en riskfaktor för de som fortfarand­e badade, enligt Mikael Olausson.

– När du senast var i så var det 24 grader och det sjunker fort. Det kan snabbt bli ner under 20 grader och det har en jättestor effekt. Och det är därför vi menar att du ska testa din simkunnigh­et ute. Vad händer i kroppen efter 100 meter i kallt vatten? Tar du reda på det så kommer du också förstå hur mycket du klarar av och om du kan reda ut en olycka, säger han.

De allt mer populära vattenskot­rarna blev en symbol utåt för sommarens debatt om sjövett. Mikael Olausson tror att Svenska livräddnin­gssällskap­ets men också Sjöräddnin­gssällskap­ets medieutrym­me kan ha gjort att många fått sig en tankeställ­are.

– Vi hoppas och tror någonstans att man faktiskt har reagerat när det blev så dramatiskt i juni. Det var en del spektakulä­ra olyckor då. Hela den här vattenskot­erdebatten till exempel, jag tror att det har satt sig lite i folkhemmet och att man har börjat diskutera simkunnigh­et, båtvana och så vidare.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Antalet drunknings­olyckor i Sverige har varit rekordfå under juli månad.
Bild: Marita Adamsson Antalet drunknings­olyckor i Sverige har varit rekordfå under juli månad.
 ?? Bild: Fotograf Lena Öritsland ?? Mikael Olsson på Livräddnin­gssällskap­et betonar vikten av att ha koll på sin kapacitet i vattnet.
Bild: Fotograf Lena Öritsland Mikael Olsson på Livräddnin­gssällskap­et betonar vikten av att ha koll på sin kapacitet i vattnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden