Bohusläningen

Efter ett års arbete: osäkert om ny migrations­politik

- Owe Nilsson/tt

POLITIK

Riksdagens partier kan inte komma överens om en ny flyktingpo­litik.

Det stod klart när Migrations­kommittén efter ett drygt år avslutade sitt arbete på fredagen.

Motsättnin­garna om svensk flyktingpo­litik stod i öppen dager när Migrations­kommitténs ledamöter kom ut från det sista sammanträd­et på Riddarholm­en i Stockholm.

– Som helhet tycker vi att det här är bra, sade socialdemo­kraten Rikard Larsson.

– Det här är en kommitté som kommer att gå till historien som ett mycket stort misslyckan­de, sade moderaten Tobias Billström.

Men det är inte främst motsättnin­garna mellan S och M, som egentligen inte står så långt ifrån varandra i migrations­politiken, som blir den svåra knuten för regeringen framöver. Huvudprobl­emet finns i regeringen.

Kommittén kom inte

överens om något helhetsför­slag med majoritet bakom sig. I stället lägger man fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoritete­r bakom. Det enda parti som står bakom kommitténs alla förslag är Socialdemo­kraterna. Miljöparti­et reserverar sig mot de grundlägga­nde förslagen om tillfällig­a uppehållst­illstånd och försörjnin­gskrav vid anhöriginv­andring.

– Som helhet tycker vi att det är bra, det ligger nära den tillfällig­a lagen och upprätthål­ler även i fortsättni­ngen en rätt så stram migrations­politik och ser samtidigt till så att vi kan ge skydd till människor som behöver det, sade Rikard Larsson.

– Det här är i huvudsak en inhuman politik, sade Miljöparti­ets representa­nt i kommittén Annika Hirvonen Falk.

Och det är den

här motsättnin­gen som regeringen måste lösa. Det finns olika majoritete­r bakom kommitténs olika förslag, vilket innebär att riksdagen skulle kunna rösta fram något som liknar en helhet i migrations­politiken. Men då måste riksdagen först få en propositio­n från regeringen.

Och för att det ska vara möjligt, så måste regeringen komma överens. Och hur det ska gå till, kunde ingen svara på efter det sista sammanträd­et.

– Jag har ingen aning. Jag förstår faktiskt inte hur man ska kunna lösa det, men det är ju problemet när man har en regering som består av partier som i grund och botten inte tycker lika i de här frågorna, men låtsas att man kan leda Sverige på ett sådant här område, sade Tobias Billström.

Socialdemo­kraternas

företrädar­e i kommittén Rikard Larsson vägrade att svara på frågan.

– Nu tror jag inte man ska gå händelsern­a i förväg. Nu har vi ett betänkande som kommer att överlämnas till justitiemi­nistern i början på september, och då kommer också besked om hur det ska hanteras vidare. Men som med alla lagförslag så måste det finnas en majoritet i riksdagen, sade han.

Men till och börja med måste regeringen vara överens för att över huvud taget kunna lägga ett förslag som riksdagen kan behandla?

– Ja, det är det jag säger. Nu tar vi sakerna i rätt ordning. Nu ska betänkande­t först lämnas över till regeringen och sen tar man tag i de frågorna.

Att säga vem som är asymtomati­sk och inte tror jag är jättesvårt att veta.

till SVD, efter att en ny svensk studie publicerad i Infection Ecology & Epidemiolo­gy visat att 46,5 procent av den vårdperson­al på 22 äldeboende­n som testats positivt för antikroppa­r inte visade några symptom på covid-19. Hans slutsats är att stanna hemma om man känner sig sjuk. (TT)

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Migrations­kommitténs ledamöter Annika Hirvonen Falk (MP) och Rikard Larsson (S) i samband med fredagens möte.
Foto: Henrik Montgomery/tt Migrations­kommitténs ledamöter Annika Hirvonen Falk (MP) och Rikard Larsson (S) i samband med fredagens möte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden