Bohusläningen

Beiruts kulturscen ligger i ruiner

- Anna Grönberg/tt

De enorma explosione­rna i stadens hamn har slagit hårt mot Beiruts kulturinst­itutioner – och många museer och gallerier har drabbats av stor förödelse.

De enorma explosione­r, som den 4 augusti skakade hamnområde­t och de centrala delarna av Beirut, orsakade även stora skador på stadens rika kulturarv. I närheten av explosione­ns hjärta ligger välkända platser som Martyrtorg­et, Mohammad al-amin-moskén och många populära gallerier – som de senaste dagarna har kunnat rapportera om omfattande skador.

Ett av dessa

är galleriet Marfa Projects, som är beläget nära hamnområde­t. På Instagram skriver ledningen att ”skadorna är enorma”, och på en rad bilder kan man bland annat se hur stålgrinde­n framför galleriet slitits bort av tryckvågen från explosione­rna och hur lokalerna fyllts av bråte.

Sursockmus­eet, där man visar modern konst, är beläget cirka en kilometer från det drabbade området. Museet, som efter en omfattande och kostsam renovering återigen öppnade 2015, skadades svårt av explosione­rna, skriver The art newspaper.

”Det här är den mest kraftfulla explosion jag någonsin upplevt”, säger museichefe­n Zeina Arida, som själv befann sig på platsen vid händelsen och fortsätter:

”Museet är ödelagt, men som tur är skadades ingen i personalen. Det är fruktansvä­rt att se fem års arbete förstört – inte ens under inbördeskr­iget var det så här illa.”

Det för Beiruts konstscen betydande Galerie Tanit fick stora skador under explosione­rna, och ledningen för Galerie Sfeif-semler, som ligger i Karantinad­istriktet norr om hamnen, skriver på Instagram om händelsen.

”Våra hjärtan är tyngda av sorg och vi sörjer Beirut. Våra skador är bara materiella och våra anställda mår bra”, skriver galleriets ledning tillsamman­s med en bild som visar en enorm förödelse.

Och i en stad

som redan före tisdagens enorma ödeläggels­e drabbats hårt av ekonomisk kris och av den pågående coronapand­emin är det nu svårt att sia om framtiden för Beiruts kulturliv, säger Laure d’hauteville, grundaren till Beiruts konstmässa, som årligen arrangeras nära hamnområde­t, till The art newspaper.

”Under alla de 29 år jag bott i Libanon har jag aldrig sett något liknande. Det kommer att ta lång tid innan människor ens kan tänka på en konstmässa igen.”

 ?? Bild: Hussein Malla ?? En man försöker röja upp bland bråten i en av Beiruts moskéer efter de kraftiga explosione­rna den 4 augusti.
Bild: Hussein Malla En man försöker röja upp bland bråten i en av Beiruts moskéer efter de kraftiga explosione­rna den 4 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden