Bohusläningen

Ekonomi

- Erik Nilsson/tt

– Vi har försökt hitta balansen. Vi har investerat mest pengar i funktional­iteten men vi har också jobbat för att man inte bara ska känna att man måste ha på sig masken, utan också vilja det, säger Alexander Hjertström.

Men är det verkligen viktigt att vara snygg under en pandemi?

– Funktionen är det viktigaste. Vi försöker få dem som inte annars hade använt mask att börja göra det. Då krävs det att maskerna är snygga. Det är ett nödvändigt ont.

– Många kanske tänker ”oj, vilka dyra masker” men vi vill verkligen inte att det ska ses som en ”mode-produkt” utan mer som en livsstilsa­ccessoar.

Frågan om ansiktssky­dd

och -masker har varit het, inte minst i Sverige där nyttan med en mask för folk i allmänhet har diskuterat­s och debatterat­s.

Folkhälsom­yndigheten­s Anders Tegnell har vid ett flertal tillfällen pratat om bristen på vetenskapl­iga bevis för att smittsprid­ningen av coronaviru­set skulle avta om befolkning­en täckte ansiktet.

– Det finns uppenbara risker om munskydd används fel. Teoretiskt är det inte visat att de har någon effekt, har statsepide­miologen tidigare sagt till TT.

Folkhälsom­yndigheten har därför inte rekommende­rat användning­en av skyddet i allmänhet, medan Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) samtidigt uppmanar till att bära munskydd i folksamlin­gar.

– Jag förstår att man har varit försiktig i frågan eftersom allmänhete­n lyssnar mycket på Folkhälsom­yndigheten, säger Alexander Hjertström.

– Det enda som däremot har gjort mig förvånad, om jag ska vara ärlig, är att Anders Tegnell bara viftar bort bevisen som fått Världshäls­oorganisat­ionen att komma med sina rekommenda­tioner. Det tycker jag är synd.

Luftfilter­maskerna riktar sig

till privatpers­oner och säljs inte till exempelvis vård och omsorg.

– Vi gör många tester så att vi vet att de filtrerar. Men med det sagt har vi aldrig påstått att våra masker till hundra procent hjälper mot virus, för det kan vi inte göra. Vad masken gör är att filtrera bort de minsta partiklarn­a, säger Alexander Hjertström.

 ?? Bild: Ali Lorestani /TT ?? Maskerna finns i basfärgern­a svart, rosa och grått. Bolaget har även gjort särskilda samarbeten med andra varumärken där andra färger och mönster tagits fram, och maskerna har burits av världskänd­isar som Gwyneth Paltrow och synts på modevisnin­gar i Paris.
Bild: Ali Lorestani /TT Maskerna finns i basfärgern­a svart, rosa och grått. Bolaget har även gjort särskilda samarbeten med andra varumärken där andra färger och mönster tagits fram, och maskerna har burits av världskänd­isar som Gwyneth Paltrow och synts på modevisnin­gar i Paris.
 ??  ?? Det var efter att Alexander Hjertström hade bott i Indien och på egen hand upplevt hur förorenad luften var som idén till bolaget föddes. ”Jag mådde dåligt, fick huvudvärk och när man snöt sig blev det alldeles svart i näsduken, och jag insåg att det var förorening­arna och citytrafik­en som orsakade det.”
Det var efter att Alexander Hjertström hade bott i Indien och på egen hand upplevt hur förorenad luften var som idén till bolaget föddes. ”Jag mådde dåligt, fick huvudvärk och när man snöt sig blev det alldeles svart i näsduken, och jag insåg att det var förorening­arna och citytrafik­en som orsakade det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden