Bohusläningen

Fakta: Ann Halléns fem favoriter

-

Flocknäva (Geranium macrorrhiz­um). Flikiga blad som snabbt breder ut sig till en matta och blommar i lila, rosa eller vitt beroende på sort. Trivs i de flesta jordar i både sol och skugga.

Lammöron (Stachys byzantiana). Silvergrå mjuka blad som breder ut sig med utlöpare. Sorten ’Big Ears’ är en tät och bra marktäckar­e som blommar sparsamt och behåller den låga silvriga mattan hela säsongen. Andra sorter skickar ofta upp många blomstängl­ar eller blir glesa efter blomningen. Vill ha full sol och näringsfat­tig, väldränera­d jord.

Röd sockblomma (Epimedium x rubrum). Vackert skira blad på våren som sedan blir till en tät matta. Lite långsam att etablera sig men när den väl har tagit sig är den en utmärkt marktäckar­e som effektivt hindrar ogräs. Trivs i halvskugga/skugga och i näringsrik, fuktighets­hållande väldränera­d jord.

Myskmadra (Galium odoratum). Bildar en ljusgrön luftig matta som täcks av vita små stjärnlika blommor på våren. Bäst i halvskugga och med väldränera­d, lätt fuktig jord, men klarar också en del torka när den väl är etablerad.

Ormöga (Omphalodes verna). Grönt tätt bladverk med förgätmige­jlika blå blommor. Vill stå i halvskugga eller skugga, gärna i fuktighets­hållande jord.

Utgå alltid från ogräsfri jord och rensa regelbunde­t bort nya ogräs som kommer upp.

Välj en marktäckar­e som trivs med läget och jordmånen där du ska plantera.

Låt marktäckar­en få tåliga grannar, placera dem till exempel under buskar och träd eller tillsamman­s med robusta och lite högre perenner.

Sätt plantorna tätt så att de snabbt kan bilda en täckande matta och hindra ogräs att etablera sig.

Sätt en kant mellan rabatt och gräsmatta för att undvika att gräs växer in bland marktäckar­na. Håll också lite koll på marktäckar­na så att de inte börjar vandra in i ytor där du inte vill ha dem.

 ?? Bild: Malin Hoelstad ?? Trädgårdsn­ävan ’Rozanne’ bildar en vacker blå matta.
Bild: Malin Hoelstad Trädgårdsn­ävan ’Rozanne’ bildar en vacker blå matta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden