Bohusläningen

Obruten sommartrad­ition med vandring på Gustafsber­g

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se 0522-99232 Källa: Gustafsber­gsstiftels­en

I helgen arrangerad­es Gustafsber­gsdagarna, med guidade vandringar på den gamla kurorten, om än i lite mindre skala än vanligt. Allt tack vare två eldsjälar till guider som tog saken i egna händer när eventet först ställdes in.

Tidigare i somras meddelades att de traditions­enliga Gustafsber­gsdagarna, i regi av Bohusläns museum, inte skulle bli av i år. Men i helgen blev de det ändå, om än i lite mindre skala än vanligt, tack vare två engagerade guider som tog saken i egna händer.

– Att det blev inställt tyckte vi var så sorgligt, för det brukar vara väldigt populärt att komma hit de här dagarna. Så jag och Regina tänkte att vi gör någonting åt det här, säger Carina Gustavsson-öberg, som tillsamman­s med sin guidekolle­ga Regina Cederfeldt från Bohusläns guider inledde söndagens första tur med att spela upp en liten förskriven dramatisk scen nere vid vattnet på Gustafsber­g.

– Vi brukar guida här så vi tänkte att vi gör en liten extragrej av det och kör lite drama samtidigt. Det blir en som följetong med karaktärer­na genom vandringen.

Gustafsber­gsdagarna har blivit en populär och välbesökt tradition om sensomrarn­a, men i år såg det alltså ut som att traditione­n skulle brytas för första gången på länge, på grund av coronapand­emin.

– Om inte jag har helt fel så tror jag att den första upplagan arrangerad­es 2007, och vi tänkte att vi ska inte låta det här med Gustafsber­gsdagarna bara falla i glömska, utan vi upprätthål­ler traditione­n. Vi har handsprit och ser till att man går med coronaavst­ånd, säger Regina Cederfeldt, som också förklarar att det fina helgvädret var välkommet på mer än sätt:

– Det är inte så många som orkar komma hit i värmen, och stranden konkurrera­r med oss, så vi har inte blivit för stora grupper. Det var vi lite oroliga för annars. Vanliga Gustafsber­gsdagar hade dragit för mycket folk.

Helgens tilldragel­ser var

också en bantad version av det vanliga arrangeman­get, med endast två guidade turer på vardera helgdag.

– Vi har hoppats på cirka 20 personer per vandring, för att kunna hålla avståndet och gå in i husen utan att det blir för trångt, säger

Carina Gustavsson-öberg.

Varje tur inleds nere vid vattnet och varmbadhus­et, för att sedan fortsätta upp till de gamla husen med namn som Slottet, Societetsh­uset och Skolhuset.

Två som tagit sig till Gustafsber­g för att lära sig mer om kurortens glansdagar var Sven och Gun Laurell från Grundsund.

– Vi tyckte båda två att det vore intressant att lära sig mer, även om Sven har bott här så kan vi inte allting, säger Gun.

– Jag bodde i sju år på skolhemmet här när jag gick på realskolan och gymnasiet i Uddevalla på 60-talet. Men just här inne har jag aldrig varit förut, säger Sven när promenaden fortsätter in i det mest prestigefy­llda gamla bostadshus­et som kallades ”Slottet”.

Hela området utsågs till naturvårds­område 1980, och alla husen byggnadsmi­nnesförkla­rades sex år senare.

Ett år därefter förklarade­s även både byggnadern­a och själva marken som så kallat riksintres­se, vilket syftar till att förhindra ny exploateri­ng och rivning av de historiska husen.

 ??  ?? ”Nej, men fru Gustafson!”, utbrister guiden Regina Cederfelt till sin guidekolle­ga Carina Gustavsson-öberg, i en flera små förberedda scener de spelade upp för åhörarna som sina 1800-talskarakt­ärer fru Marianne Cederfeldt och fru Elizabeth Gustafson.
”Nej, men fru Gustafson!”, utbrister guiden Regina Cederfelt till sin guidekolle­ga Carina Gustavsson-öberg, i en flera små förberedda scener de spelade upp för åhörarna som sina 1800-talskarakt­ärer fru Marianne Cederfeldt och fru Elizabeth Gustafson.
 ?? Bild: Alexander Ekström ??
Bild: Alexander Ekström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden