Bohusläningen

Luckor i gästhamnar­na utmed Bohuskuste­n

Frånvaron av norska båtturiste­r innebär mycket, inte bara för Strömstad som är mest beroende av öppen gräns. Gästhamnar­na i Tanum, Sotenäs, Lysekil och på Orust rapportera­r om stora tapp.

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se

Det är ett minst sagt annorlunda år i de bohuslänsk­a gästhamnar­na. Hur stora tappen i antalet båtturiste­r är varierar från ort till ort utmed kusten. På sina håll rör det sig om en minskning på 30–40 procent jämfört med förra året. Men det finns ljusglimta­r.

Effekten av den stängda norska gränsen är allra störst i Strömstad. Men även längre söderut, som till exempel i Lysekil, är skillnaden markant.

– Förra året hade vi 3 500 utländska besök i gästhamnar­na och på husbilspar­keringarna. I år tror jag inte att vi ligger på mer än 200, säger Kent Håkonsen.

Han gör sin tredje säsong som gästhamnsk­apten och räknar med ett tapp på 15 procent denna säsong.

Vädret i juli har också gjort sitt till att det inte har blivit någon jättebra båtsommar.

– Jag tycker ändå att det har varit ganska mycket folk i Lysekil. Många kommer bilvägen. Så det har inte varit tomt på något sätt. Med tanke på omständigh­eterna får vi ändå vara ganska nöjda tycker jag, säger Kent Håkonsen.

I Tanums kommun sköts de stora gästhamnar­na av Gästhamnsb­olaget Väst där David Enstedt är driftansva­rig:

– Vi har tappat 30–40 procent i Grebbestad och i Fjällbacka under högsäsonge­n medan det i Hamburgsun­d har varit bättre än föregående år, säger han.

Försäsonge­n blev trög, i det närmaste obefintlig, på grund av restriktio­nerna mot resor under våren. Sedan har det rullat på bättre. Men de norska flaggorna har lyst med sin frånvaro.

David Enstedt berättar att han har träffat många i hamnarna som aldrig har kört båt förut, i linje med rapportern­a om rekordförs­äljning av båtar.

– Det positiva är alla nya människor som har kommit som inte skulle ha åkt hit annars. Nu

kanske de kommer hit nästa år också tack vare det.

Säsongen är ännu inte över så det är för tidigt att göra någon summering.

– Det ska bli intressant att se hur de här sista veckorna blir. Om Norge skulle öppna gränsen kommer de säkert att välla in därifrån. Men det vet jag inte om det blir så, säger David Enstedt.

Även i Sotenäs märks ett stort tapp av båtgäster även om någon summering ännu inte har gjorts.

– Det är lite olika hur mycket det har minskat i gästhamnar­na men runt 25–35 procent räknar jag med, säger Daniel Jarnrot, ansvarig på kommunen.

Högsäsonge­n består i vanliga fall av tre sommarveck­or som nu har passerat.

– Skillnaden är att det inte har varit lika knökfullt under så lång period som det brukar vara.

I Sotenäs står norrmännen för 30–40 procent av besöken i normala fall.

Andreas Sjögren är hamnansvar­ig på Orust och framhåller att trots minskninge­n totalt sett så har det varit en ökning av svenska båtar i gästhamnar­na och även av förstagång­sägare.

– Men det ersätter inte alla norrmän som brukar invadera oss, säger han.

Tappet på Orust hittills ligger på runt 20 procent och han gissar att det snarare kan bli 25 procent när säsongen är över. Att det blir en ekonomisk förlust för kommunerna att hålla igång gästhamnar­na med samma service som vanligt trots färre besökare är av mindre betydelse, menar Andreas Sjögren. Den stora nackdelen är minskad omsättning för till exempel affärer och restaurang­er, samhället i stort.

– Även i hamnarna har vi vidtagit åtgärder mot corona genom att köpa in mycket handsprit och städa oftare. Vi försöker också att lägga högst två båtar i bredd istället för tre.

Till viss del har minskninge­n av båtgäster kompensera­ts av fler bilburna besökare till Orust som gör dagsturer. En annan tendens, som enligt Andreas Sjögren tyder på ett egenansvar i dessa tider, är att fler båtar än vanligt har sökt sig till de mindre gästhamnar­na där det inte brukar vara så mycket folk.

 ??  ?? Hamnkapten Kent Håkonsen i Lysekil märker av att det är en klart minskad beläggning i kommunens gästhamnar jämfört med vanliga år. Den stängda norska gränsen, det omväxlande vädret och inställda evenemang gör stor skillnad. Han upplever därför inte att det har varit problem för besökarna att hålla tillräckli­g social distans.
Hamnkapten Kent Håkonsen i Lysekil märker av att det är en klart minskad beläggning i kommunens gästhamnar jämfört med vanliga år. Den stängda norska gränsen, det omväxlande vädret och inställda evenemang gör stor skillnad. Han upplever därför inte att det har varit problem för besökarna att hålla tillräckli­g social distans.
 ?? Bild: Stefan Karlsson ??
Bild: Stefan Karlsson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden