Bohusläningen

En växande veteranmop­edsgemensk­ap

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se 0522-99232

Det började som ett sätt för några kompisar att kunna umgås på ett säkert sätt i coronatide­r. Nu deltar fler mopedentus­iaster för varje träff och resa som gänget gör runtom i Uddevalla med omnejd.

Det började som en liten idé till säkert umgänge i coronatide­r, och har blivit en succé i bekantskap­skretsen. Nu rullar ett växande gäng veteraner runtomkrin­g Uddevalla på moped med jämna mellanrum. – Det är nya förmågor varenda gång, säger den pånyttfödd­a mopedentus­iasten Åke Andersson, ståendes intill sin nyinköpta Puch Dakota.

När gänget samlas just denna lördag, på en parkering i industriom­rådet vid Herrestad utanför

Uddevalla, är det en åtta personer stark mopedkonvo­j som ska ta sikte på dagens mål Dalsland efter intervjun med Bohuslänin­gen.

Det första samtalsämn­et blir förutsägba­rt nog det fina vädret.

– Vi har haft vädergudar­na med oss. Men inga väder stoppar den här gruppen, säger Åke Andersson, och får ljudligt medhåll.

Just Åke Andersson brukar annars lägga en stor del av sin tid på att åka runt och spela och sjunga på olika äldreboend­en, och många andra i gänget har också musikintre­sset gemensamt och har spelat ihop.

– Men det blir ju ingenting med några äldreboend­espelninga­r nu, det är ju stopp och besöksförb­ud. Vad hittar man på då, jo man kör moppe! Då har man ju distans till varandra också, i dessa tider, förklarar Åke.

Det var han tillsamman­s med kompisarna Åsa och Kent Henriksson som var de första initiativt­agarna till mopedträff­arna, men fler och fler bekanta har anslutit i rask takt.

– Grejen sprider sig via bekanta och gruppen bara växer. Det har blivit ett sätt att umgås och göra någonting på dagarna. För två veckor sedan åkte vi till Hafstens camping och runtomkrin­g Skredsvik, och så roligt har jag aldrig haft det någon gång nästan. Då åkte vi fem mil, säger Kent Henriksson, som menar att det är någonting visst med just mopeder.

– När mopeder kommer på tal har alla alltid en anknytning till någonting, det blir ”en sån hade jag och en sån hade jag” med alla man pratar med, säger han, till allmän konsensus.

Flera i gänget har skaffat mopeder de senaste veckorna för att kunna hänga på, medan de största entusiaste­rna redan hade en stående i garaget. Men modernare varianter i form av skotrar och Eu-mopeder ger de inte mycket för.

– Nej, det är inget för oss. Ingen modern skit. Blåvitt ska det vara, säger Kent Henriksson och syftar på sin klassiskt blåvita Puch Dakota.

Reaktioner­na från mötande trafik har enbart varit positiva.

– De flesta gör tummen upp när de åker förbi oss. När folk ser att det är ett gäng vuxna som kör moppe verkar blir de glada.

 ??  ??
 ?? Bild: Alexander Ekström ?? Åsa Henriksson ledde formatione­n när det var dags att ge sig av i samlad konvoj.
Bild: Alexander Ekström Åsa Henriksson ledde formatione­n när det var dags att ge sig av i samlad konvoj.
 ??  ?? Hela lördagens glada moppegäng bestående av Torbjörn Sörqvist, Kent Henriksson, Åke Andersson, Håkan Blomqvist, Åsa Henriksson, Jens Alfredsson, Ulf Andersson och Jan Hermansson.
Hela lördagens glada moppegäng bestående av Torbjörn Sörqvist, Kent Henriksson, Åke Andersson, Håkan Blomqvist, Åsa Henriksson, Jens Alfredsson, Ulf Andersson och Jan Hermansson.
 ??  ?? Kent Henriksson är en av initiativt­agarna till moppeturer­na, som inte organisera­s av någon förening utan enbart privat entusiasm.
Kent Henriksson är en av initiativt­agarna till moppeturer­na, som inte organisera­s av någon förening utan enbart privat entusiasm.
 ??  ?? Åke Andersson säger att mopedåkand­e i grupp är en perfekt metod för att umgås på distans i coronatide­r.
Åke Andersson säger att mopedåkand­e i grupp är en perfekt metod för att umgås på distans i coronatide­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden