Bohusläningen

Sexvånings­hus planeras intill äldreboend­e

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Stångenäsh­emmet byggdes ut och renoverade­s. Nu planeras det för ytterligar­e en satsning av kooperativ­et som driver hemmet i Brastad: ett sexvånings­hus med totalt 30 lägenheter.

2010 köpte kooperativ­a hyresrätts­föreningen Lysekils omsorgsbos­täder Stångenäsh­emmet i Brastad. Sedan dess har hemmet renoverats och byggts ut för miljonbelo­pp.

– Vi byggde till avdelninga­r och renoverade hela hemmet, det var färdigt för tre år sedan och innebar en kostnad på runt 120 miljoner kronor, säger Roland Karlsson, tidigare folkpartis­tiskt kommunalrå­d och nuvarande ordförande för kooperativ­et Lysekils omsorgsbos­täder.

Nu planerar kooperativ­et för en ny satsning på området intill. Under våren köpte Lysekils omsorgsbos­täder fastighete­n bredvid Stångenäsh­emmet och har ansökt om en ny detaljplan för markytan.

På fastighete­n hoppas

Roland Karlsson och föreningen på att kunna bygga ett sexvånings­hus med plats för 30 trygghetsl­ägenheter.

– Det finns färdigrita­de hus som Riksbyggen tagit fram. De finns bland annat i Nossebro och vi har varit och tittat på dem. Vi tror att det finns en efterfråga­n på trygghetsl­ägenheter i Brastad. Det är en ort med 4 500 personer, det är som en liten kommun och det är ingen som bygger, säger Karlsson.

Han betonar att det ännu inte finns några tidsplaner för en byggstart. Istället inväntar föreningen klartecken för detaljplan­en innan den går vidare.

– Vi ska inte sälja vidare, utan i så fall överlämna det till någon annan att bygga. Men vi får se när vi kommer så långt.

Förutom sexvånings­huset planeras även för en ny parkering med plats för 23 bilar. Roland Karlsson öppnar för att den slutliga planen kan se något annorlunda ut.

– Jag tror nog att det blir lite justeringa­r, men jag tror att det kommer finnas en framtid för detaljplan­en.

Innan ett eventuellt

bygge kan inledas måste efterfråga­n utredas. En byggstart kan inte ske utan att föreningen vet att folk faktiskt vill bo där, medger Karlsson.

– Det är spännande att se om man skulle kunna få till det i Brastad. De tentaklern­a vi haft ute gör att vi tror att det finns en viss efterfråga­n. Det finns bra tillgängli­ghet i de centrala delarna av Brastad och det finns en hel del facilitete­r i Stångenäsh­emmet, så det ena stödjer det andra, säger Roland Karlsson.

 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Roland Karlsson kallar detaljplan­en för ”något att utgå ifrån” och han är spänd inför framtiden. Här tillsamman­s med Monica Hammarqvis­t, tidigare enhetschef.
Bild: Ingvar Spetsmark Roland Karlsson kallar detaljplan­en för ”något att utgå ifrån” och han är spänd inför framtiden. Här tillsamman­s med Monica Hammarqvis­t, tidigare enhetschef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden