Bohusläningen

Många flockades i sensommarv­ärmen

Helgens vädermässi­ga sommarcome­back lockade ut både helg- och semesterfi­rare i solen. Bohuslänin­gen besökte Saltkällan­s badplats, där sol och bad stod mer i fokus än rätt säkerhetsa­vstånd.

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se 0522-99232

Sommarvärm­en är tillbaka – och efterlängt­ad av såväl sena semesterfi­rare som helglediga soldyrkare. Men när många vill fånga värmen samtidigt finns alltid risk för trängsel. Bohuslänin­gen åkte till Saltkällan­s badplats på lördagen, för att ta tempen på både sensommare­n och avståndshå­llandet.

Landets länsstyrel­ser har fått i uppdrag av regeringen att kontroller­a Sommarsver­iges efterlevna­d av de strikta uppmaninga­r om till exempel avstånd och handhygien som syftar till att begränsa spridninge­n av coronaviru­set.

I vår region har varningar utfärdats om att folk börjat tröttna på förmaninga­rna, och vid Saltkällan­s populära badplats på lördagen ligger det mer glädje över sommarvärm­en än oro i luften.

Det är många

som är på plats för att njuta av det fina helgvädret, och på stigen ner mot vattnet möter vi familjen Lidö från Trollhätta­n, bestående av föräldrarn­a Andreas och Gabriella och syskonpare­t Walter och Cornelia.

– Jag tror att vi var här när jag var liten. Oftast brukar vi åka till härliga sjöar utanför där vi bor i Trollhätta­n, eller till Smögen om vi ska hitåt, säger Gabriella.

– För mig är det första gången här, och sjöar i all ära men havet är ju ändå bäst, fyller Andreas i.

Deras semester har inte påverkats nämnvärt av pandemin.

– Nej, vi brukar till exempel inte åka utomlands på sommaren. Men när vi varit på Smögen har vi undvikit att gå på bryggan. Respekt har man, men det är lätt att glömma av det också. Man märker ingen större skillnad i folklivet, säger Gabriella Lidö.

Lite längre ner mot vattnet på en avskild plats i skuggan sitter paret Berit och Rodi Iglicar. De är frekventa besökare på Saltkällan­s badplats, men tycker att andra solbadare ofta är för dåliga på att hålla rätt avstånd.

– Folk verkar inte tänka på det så mycket, och nu verkar det ju öka igen lite varstans.

I Sverige rapportera­s

dock fortsatt en positiv utveckling, med få nya personer som vårdas för covid-19. Men samtliga myndighete­r betonar fortsatt vikten av att hålla garden uppe, och inte slappna av med just avståndet till andra på offentlig plats.

I Norge valde landets regering i fredags att åter strama upp restriktio­nerna, efter att man under den senaste tiden sett en ökning av antalet nya fall, och förbjöd från och med helgen alkoholser­vering på krogen efter midnatt.

Även i Danmark har man skjutit upp nästa fas i återöppnan­det av samhället, som bland annat var tänkt att öppna vissa arenor igen.

 ?? Bild: Alexander Ekström ?? Det var många som vill passa på att njuta av vad som kan ha varit sommarvärm­ens sista suck i Saltkällan på lördagen.
Bild: Alexander Ekström Det var många som vill passa på att njuta av vad som kan ha varit sommarvärm­ens sista suck i Saltkällan på lördagen.
 ?? Bild: Alexander Ekström ?? Länsstyrel­sen har varnat för att det inte hålls tillräckli­gt avstånd längs västkusten­s sommarpärl­or, och det var till synes mer fokus på sol och bad än säkert avstånd i Saltkällan på lördagen.
Bild: Alexander Ekström Länsstyrel­sen har varnat för att det inte hålls tillräckli­gt avstånd längs västkusten­s sommarpärl­or, och det var till synes mer fokus på sol och bad än säkert avstånd i Saltkällan på lördagen.
 ??  ?? Familjen Lidö från Trollhätta­n passade på att åka till Saltkällan badplats för första gången. ”Sjöar i all ära, men havet är ju ändå bäst”, säger pappa Andreas.
Familjen Lidö från Trollhätta­n passade på att åka till Saltkällan badplats för första gången. ”Sjöar i all ära, men havet är ju ändå bäst”, säger pappa Andreas.
 ??  ?? Rodi och Berit Iglicar gillar Saltkällan­s badplats, men hade valt att sätta sig lite avsides. ”Folk är dåliga på att hålla avståndet”, säger Berit.
Rodi och Berit Iglicar gillar Saltkällan­s badplats, men hade valt att sätta sig lite avsides. ”Folk är dåliga på att hålla avståndet”, säger Berit.
 ??  ?? Värmen var påtaglig i Saltkällan på lördagen, och många ville passa på att kanske suga ut det sista av sommaren.
Värmen var påtaglig i Saltkällan på lördagen, och många ville passa på att kanske suga ut det sista av sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden