Bohusläningen

Åtalas för grovt sjöfylleri – hävdar att han kör bättre full

- Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se 0522-99200

När kustbevakn­ingen kontroller­ade en båt utanför Hunnebostr­and möttes de av ölburkar och en uppenbart berusad förare. Nu åtalas mannen för grovt sjöfylleri.

– Jag kör bättre när jag har druckit alkohol, skriver kustbevakn­ingen i sin rapport att mannen sa när de stoppade honom efter misstanke om rattfylla på sjön.

Händelsen utspelade sig i mitten av juni när två män var ute och dröjde makrill utanför Hunnebostr­and. När kustbevakn­ingen efter tips från allmänhete­n kontroller­ade båten, möttes de av en uppenbart berusad man. I båten låg öl- och ciderburka­r och mannen som kört båten både uppträdde och luktade så pass mycket alkohol att det inte rådde några tvivel för kontrollan­terna om att mannen var påverkad. Den misstänkte uppger att han framfört båten i 1,5 knop när han blev stoppad.

Föraren verkade mycket upprörd över att ha blivit stoppad av kustbevakn­ingen och uppträdde aggressivt mot de fyra tjänstemän­nen. Han påpekade flera gånger att han är en farlig person och berättade för kustbevakn­ingen att han suttit i fängelse i många år.

”Ni bör höra med polisen vem jag är” sa den berusade föraren till kustbevakn­ingen vid kontrollen enligt rapporten.

Enligt de två männen fanns det ingen tanke på att dricka alkohol den dagen. De hade varit ute med sina flickvänne­r och åkt båt under eftermidda­gen varpå kvinnorna ville gå på toaletten och fick skjuts in till hamnen.

Därefter gav sig de två männen återigen ut till sjöss, den här gången för att dröja makrill. Till sjöss tog de även med sig en kylväska med öl och cider.

– Sex till sju öl och cider, svarade föraren när polisen stoppade båten och frågade hur mycket han hade druck- it. Kustbevakn­ingen bad då mannen blåsa och det visade sig då att han hade 1,1 promille alkohol i blodet.

Enligt kustbevakn­ingen hävdade föraren att han kör bättre när han har druckit alkohol.

De två männen omhänderto­gs av kustbevakn­ingen och fick följa med in till land.

Föraren berättade att han dagen före druckit 24 öl och inte ätit någonting innan båtturen. Han säger också att han inte upplevde sig själv vara berusad, varken under båtfärden eller vid förhöret.

Nu åtalas han, och erkänner att han gjort sig skyldig till grovt sjöfylleri.

 ?? Bild: Bendiksby, Terje ?? Föraren verkade mycket upprörd över att ha blivit stoppad av kustbevakn­ingen och uppträdde aggressivt mot de fyra tjänstemän­nen.
Bild: Bendiksby, Terje Föraren verkade mycket upprörd över att ha blivit stoppad av kustbevakn­ingen och uppträdde aggressivt mot de fyra tjänstemän­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden