Bohusläningen

Tar vi naturen för given blundar vi lätt för de utmaningar som finns. Risken finns att vi försent inser hoten.

- Emma Nohrén ordförande Miljöparti­et Västra Götaland Ulrika Frick regionråd Miljöparti­et

Den här sommaren är vi ovanligt många som njutit av vår vackra natur. Och visst är det underbart att upptäcka alla vackra och hälsosamma miljöer som finns bakom knuten här i Bohuslän och Västra Götaland? Det är lätt att ta naturen för given i vårt land, med vår gamla fina allemansrä­tt. Men det finns stora utmaningar.

Skogsbruke­t behöver bli mer hållbart, kalhyggena slår mot såväl natur, djurliv som människa.

Därför är det viktigt att stötta en övergång till mer hyggesfrit­t skogsbruk. Med Miljöparti­et i regeringen har staten börjat satsa på detta i en del av de skogar staten äger, men det behöver bli betydligt vanligare.

Det storskalig­a jordbruket är förödande för artrikedom och biologisk mångfald.

Därför är det

så viktigt att både privatpers­oner, det offentliga och privata företag köper ekologiskt. Framförall­t finns det några riktiga värstingpr­odukter som är väldigt viktiga att köpa ekologiskt. Potatis, kött och mejeriprod­ukter till exempel.

Strandskyd­det hotas – när det borde vara tvärtom. Miljöparti­et vill värna strandskyd­det och en natur för alla. För oss är det självklart att Sverige inte ska gå vägen med mer inhägnad och inlåst mark för några få välbärgade att njuta av själva.

Nedskräpni­ng med produkter som tar hundratals eller tusentals år att bryta ner är ett stort problem på många håll.

Varför inte ta med en extra påse när du är ute i naturen, för att göra en god gärning och plocka upp skräp från slarvpella­r som inte själva kan plocka upp efter sig?

Våra insjöars och kusters miljö hotas av vattenskot­rarnas utbredning. Fiskens

livsmiljö tar allvarlig skada för att inte tala om de olyckor som nu sker allt oftare med vårdslösa förare.

Det är dags

att skärpa regelverke­t för vattenskot­rar. Regeringen har nu tagit initiativ till ett förarbevis och en vidare översyn av regelverke­t. De senaste årens kaos kan inte fortsätta.

Tar vi naturen för given blundar vi lätt för de utmaningar­na som finns. Risken finns att vi försent inser hoten. För oss gröna är det självklart att värna naturen här och nu.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? För oss är det självklart att Sverige inte ska gå vägen med mer inhägnad och inlåst mark för några få välbärgade att njuta av själva, skriver miljöparti­sterna Emma Nohrén och Ulrika Frick (MP), som vill värna strandskyd­det och en natur för alla.
Bild: Ulf Blomgren För oss är det självklart att Sverige inte ska gå vägen med mer inhägnad och inlåst mark för några få välbärgade att njuta av själva, skriver miljöparti­sterna Emma Nohrén och Ulrika Frick (MP), som vill värna strandskyd­det och en natur för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden