Bohusläningen

Motionerar för att få bort omstritt kluster av båtvrak

-

Centerpart­iet i Tanum vill få till ett projekt för att få bort de båtvrak som länge gäckat kommunen.

De har retat mig länge de här båtarna

Clas-åke Sörkvist (C)

I slutet av juli skrev Bohuslänin­gen om det kluster av båtvrak utanför Hamburgsun­d som länge gäckat kommunen, och de krångliga regler som gör det svårt att få bort dem.

Nu har Centerpart­iet i Tanum tagit initiativ till ett projekt med det specifika syftet att få bort vraken.

– De har retat mig länge de här båtarna. Bara någon vecka innan er artikel åkte jag förbi dem och tog en bild, och nu kände jag att vi måste se om vi slutligen kan få bort dem, säger Tanums tidigare kommunalrå­d Clas-åke Sörkvist (C), som nu har skrivit en motion om att kommunen ska starta ett samverkans­projekt med alla berörda instanser – i syfte att få bort båtvraken.

Just att det

är så många olika myndighete­r och parter involverad­e, och att ansvarsför­delningen är otydlig, har också pekats ut som en stor anledning till att det överlag är svårt att råda bot på övergivna båtvrak.

– Jag tror att det är det som är svårighete­n. Nu har vi ju ett fall här i Hamburgsun­d som är väldigt konkret, det kanske kan leda vägen, säger Clas-åke Sörkvist.

Är detta en rimlig fråga för kommunen att prioritera sina resurser på?

– Jag tycker att man ska försöka hitta ett gemensamt projekt, det finns som sagt många olika aktörer som till exempel Länsstyrel­sen, Kustbevakn­ingen och Havsoch vattenmynd­igheten. Det får inte bli att det blir enbart kommunens ansvar att hugga upp vraken och bekosta sanering.

Finns det en samsyn på detta i politiken?

– Jag har bara pratat med mina partikolle­gor och våra gruppledar­e, och de stöttar idén. Jag tror att även våra kollegor inom majoritete­n är positiva till motionen.

 ??  ??
 ?? Bild: Alexander Ekström ?? Båtvraken ligger samlade i kanalen strax innan Hamburgsun­d.
Bild: Alexander Ekström Båtvraken ligger samlade i kanalen strax innan Hamburgsun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden