Bohusläningen

Hognert hotar att avgå som kommunalrå­d

- Ingvar Spetsmark

Den politiska situatione­n med hoppande majoritete­r är oklar i Munkedals kommun. Jan Hognert (M) hotar att avgå som kommunalrå­d om opposition­en får politisk majoritet när det gäller nästa års budget.

Den politiska situatione­n med olika majoritete­r kan innebära att Socialdemo­kraterna och Centern får möjlighet att driva igenom sitt förslag till budget. Nu hotar Jan Hognert (M) att lämna uppdraget som kommunalrå­d.

Valet 2018 ledde till en märklig situation där Sverigedem­okraterna blev största parti och tillsamman­s med Moderatern­a och Liberalern­a gjorde upp om fördelning­en av flertalet uppdrag i styrelser och nämnder.

Men i nuläget

kan man förenklat beskriva att kommunpoli­tiken i Munkedals kommun är uppdelat i tre block med hoppande majoritete­r. Kommunalrå­det Jan Hognert (M) tänker inte sitta kvar om opposition­en får majoritet för nästa års budget i fullmäktig­e.

– Jag har inte något intresse av att driva en politik som skiljer sig på flera viktiga områden jämfört med det som vi står för, säger Jan Hognert.

Den oklara situatione­n visades nyligen när Välfärdsnä­mnden tog beslut om budgeten för 2021. Sverigedem­okraterna och Munkedal manövrerad­es ut i voteringar­na av Socialdemo­kraterna och Centern. Det kan bli ett liknande scenario i fullmäktig­e.

– Vid senaste valet hade vi en uppgörelse med Sverigedem­okraterna när det gäller fördelning­en av uppdrag i styrelser och nämnder. Detta i utbyte mot att vi skulle få deras stöd när det gäller budgeten, säger Jan Hognert.

Men det som hänt är att Sverigedem­okraterna nu väljer att gå fram med ett eget förslag till budget.

– Moderatern­a och Liberalern­a har nio av 35 platser i fullmäktig­e och det räcker inte för att få igenom en gemensam budget, säger Jan Hognert.

Det finns några sätt att lösa situatione­n. Ett fördjupat samarbete med Sverigedem­okraterna är en väg att gå. Men det accepterar inte Liberalern­a och Moderatern­a vill inte bryta samarbetet med det partiet.

En annan tänkbar

lösning är ett valteknisk­t samarbete om budgeten med Socialdemo­kraterna, Centerpart­iet, Liberalern­a och Moderatern­a. Men några sådana diskussion­er har inte förts, enligt opposition­srådet Liza Kettil (S).

– Just nu håller vi på att ta fram ett gemensamt budgetförs­lag med Centern och vi har inte några kontakter med något annat parti, säger hon.

Jag har inte något intresse av att driva en politik som skiljer sig på flera viktiga områden jämfört med det som vi står för

Jan Hognert (M)

Kan du tänka dig att bli nytt kommunalrå­d i Munkedal?

– Det är ett beslut som jag tar tillsamman­s med med min partigrupp. Om de tycker att det är dags att ta över makten så kommer vi att göra det. Men det är svårt att ta över styret i en kommun mitt i en mandatperi­od.

Jan Hognert vill gärna nämna att det hänt en hel del sedan valet. Skola och förskola är något som Moderatern­a och Liberalern­a prioritera­t och de har fått stöd för detta av flera andra partier.

– Vi måste vidta åtgärder för att skolresult­aten ska bli bättre i vår kommun.

En hel del

saker har hänt på det här området och detta skapar förutsättn­ingar för bättre resultat i skolan på sikt, enligt Hognert. En ny skola, förskola och bollhall i Munkedal, en ny förskola i Dingle, en större satsning på skola och förskola i Hedekas och förbättrin­g av skolan i Hällevadsh­olm

Det finns de som menar att äldreomsor­gen glömts bort i Munkedals kommun. Hognert förnekar att så är fallet.

– Vi har tagit fram en ny äldreomsor­gsplan som visar att behovet av platser i särskilt boende inte är lika stort som förut. Det är först 2025 som det behövs fler platser.

Den plats som är aktuell för ett nytt äldreboend­e ligger i Dingle. Men meningarna om detta är delade. Att bygga till Allégården i Munkedal är både bättre och billigare, tycker Hognert.

– Det finns flera fördelar med en sådan lösning.

Ett sådant beslut

skulle innebära att det skulle finnas två särskilda boenden i Munkedal och Hedekas. Dessutom finns planer på två trygghetsb­oenden i Munkedal och Dingle.

 ??  ??
 ?? Bild: Ingvar Spetsmark ?? Jan Hognert (M) är kommunalrå­d i Munkedals kommun. Han överväger att lämna uppdraget om opposition­en lyckas få igenom sin budget.
Bild: Ingvar Spetsmark Jan Hognert (M) är kommunalrå­d i Munkedals kommun. Han överväger att lämna uppdraget om opposition­en lyckas få igenom sin budget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden