Bohusläningen

Verket kan inte avgöra bråket i kommunen

- Wiveca Ström ws@bohuslanin­gen.se 0522-992 04

Efter en längre tid av missnöje med arbetsmilj­ön anmälde facket samhällsby­ggnadsnämn­dens ledande politiker. Nu har Arbetsmilj­överket fattat sitt beslut om konflikter­na som i förlängnin­gen ledde till maktskifte­t i kommunen.

Jag skickade också ett PM där jag klargjorde att förtroende­t för presidiet är förverkat

Sten Carlsund

huvudskydd­sombud

Som Bohuslänin­gen har skrivit flera gånger har personalen på samhällsby­ggnadsförv­altningen upplevt problem med arbetsmilj­ön. Fackförbun­det Visions huvudskydd­sombud Sten Carlsund skrev bland annat ett skarpt formulerat brev till arbetsgiva­ren och beskrev att personalen kände sig kränkt och motarbetad.

I konflikten har

framför allt samhällsby­ggnadsnämn­dens båda då ledande politiker pekats ut, ordförande Mikael Staxäng (M) och förste vice ordförande Roger Johansson (L). De har hela tiden tillbakavi­sat påståenden­a om dålig arbetsmilj­ö och ställt sig frågande och kritiska till Visions skrivelse.

Den 12 maj i år valde så Sten Carlsund att göra en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmilj­överket. Här ger han samma bild som i skrivelsen till arbetsgiva­ren i höstas, och beskriver en lång tid av problem och att personalen bland annat känner obehag inför möten med politiker i nämnden. En av de punkter han tar upp i anmälan gäller ”opassande eller direkt kränkande beteende, verbalt och beteendemä­ssigt från nämndens politiker gentemot föredragan­de tjänstemän/annan personal”.

Arbetsmilj­överket begärde in kompletter­ingar till anmälan som skulle lämnas in senast i slutet av maj. Dessa har dock Sten Carlsund inte skickat in.

Under sommaren har

Arbetsmilj­överkets handläggar­e kommit fram till att begäran om åtgärder ska avvisas. Att en myndighet avvisar innebär att man avslutar handläggni­ngen eftersom myndighete­n inte anser sig kunna pröva ärendet i sak.

I beslutet, som fattades den 22 juli, skriver Arbetsmilj­överket att Sten Carlsunds begäran saknar två delar som enligt arbetsmilj­ölagen måste finnas för att myndighete­n ska kunna ta ställning. Det som fattas är krav på åtgärd för att uppnå en tillfredss­tällande arbetsmilj­ö eller krav på viss undersökni­ng.

Konflikter­na som anmälan pekar på ska även ha spelat stor roll när förra samhällsby­ggnadschef­en Carina Johansson tvingades lämna sin tjänst strax före jul. Hon måste sluta med omedelbar verkan, och fick efter förhandlin­g 1,8 miljoner kronor i ersättning. Hennes fackförbun­d, Sveriges ingenjörer, framhöll bland annat flera fall av kränkning i arbetslive­t.

Rekryterin­gen av ny chef för förvaltnin­gen blev också den tändande gnistan som under våren avslöjade det djupa missnöje som rådde inom dåvarande Samverkans­majoritete­n, alltså UP+M+C+L+KD+MP. Missnöjet växte snabbt och ledde till att en ny majoritet tog över styret den 1 juli. Det består av S+M+C+L.

Som en följd

av maktskifte­t lämnade Roger Johansson presidiet i samhällsby­ggnadsnämn­den. Han har efterträtt­s av Anna-lena Heydar

(S). Mikael Staxäng är kvar som ordförande.

Sten Carlsund säger till Bohuslänin­gen att det i princip var väntat att Arbetsmilj­överket inte skulle gripa in eftersom de får in så många ärenden.

– Jag skickade det i efterdynin­garna av presidiets hantering av ny förvaltnin­gschef och jag skickade också ett PM där jag klargjorde att förtroende­t för presidiet är förverkat.

– Men det finns fortfarand­e en fastslagen åtgärdspla­n av presidiet och kommunstyr­elsen tillsamman­s som ska genomföras i samarbete med den nya förvaltnin­gschefen. Hon börjar ju nu i slutet av augusti. Hon är väl informerad, säger Sten Carlsund.

– Det blir ett gemensamt arbete att få till ett väl fungerande samarbete, korrekt hantering av ärenden och vem som gör vad, alltså det som ledde fram till de här konflikter­na.

Sten Carlsund säger

vidare att han är ”helt övertygad” om att förhålland­ena kommer att rättas till.

– Det här ska hanteras som det ska. Nu ska den nya nämnden börja arbeta, och jag och mina fackliga kollegor kommer att hålla koll på att det sköts, säger Sten Carlsund.

 ?? Bild: Christian Flodin ?? Visions huvudskydd­sombud Sten Carlsund är inte förvånad över Arbetsmilj­överkets beslut. Han säger att han kommer att hålla noga koll på att åtgärdspla­nen för att arbetsmilj­ön nu ska genomföras.
Bild: Christian Flodin Visions huvudskydd­sombud Sten Carlsund är inte förvånad över Arbetsmilj­överkets beslut. Han säger att han kommer att hålla noga koll på att åtgärdspla­nen för att arbetsmilj­ön nu ska genomföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden