Bohusläningen

Hälften så många bilinbrott sedan pandemins början

Det senaste året har det skett en halvering av antalet bilinbrott i Uddevalla kommun. Kommunpoli­s Tony Bengtsson ser en tydlig koppling till den rådande pandemin.

- Frida Bergkvist fb@bohuslanin­gen.se

Det senaste året har antalet anmälninga­r om bilinbrott mer än halverats i Uddevalla kommun. Orsaken till minskninge­n stavas som mycket annat: coronapand­emin.

Hittills i år har polisen i Uddevalla fått in 19 anmälninga­r om bilinbrott i kommunen. Det är en dryg halvering sett till fjolårets siffror. Då var antalet anmälninga­r 41 vid samma tid, och bara under sommarmåna­derna fick polisen in lika många anmälninga­r som man hittills registrera­t under hela 2020.

Den drastiska minskninge­n beror till mångt och mycket på en sak: coronapand­emin.

– Sedan coronaviru­set gjort sig känt i början av februari har i princip alla brott minskat rejält. Det gäller både lokalt, regionalt och nationellt. Bilinbrott­en har minskat med över 50 procent, säger Tony Bengtsson, kommunpoli­s i Uddevalla.

Av de 19

anmälninga­r om bilinbrott som polisen har fått till sig i år, har fyra ägt rum i centrala Uddevalla. På bland annat Södra Hamngatan, Museigatan och Norra Hamngatan har bilar utsatts för inbrott.

På Tureborg har ytterligar­e fyra bilar utsatts, medan resterande elva anmälninga­r är spridda i kommunen. 6 av de 19 inbrotten ska ha skett nu under sommaren.

– Överlag kan man se att flera av inbrotten sker i centrum, bland annat vid Kampenhof, och på Norra Hamngatan men bilen kan givetvis bli tillgripen i princip var som helst. Platser där man står parkerad en längre tid är vanligare. Exempelvis sker en del inbrott på pendelpark­eringar, säger Tony Bengtsson.

I de allra flesta fall sker inbrottet utan att gärningspe­rsonen har något uppsåt att stjäla bilen. Istället handlar det om att personen i fråga vill använda bilen för att ta sig från en plats till en annan.

Ett så kallat

tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel.

– Det kan exempelvis vara så att gärningspe­rsonen ska använda bilen för att begå ett annat brott. I de ärendena kommer i princip alla bilar till rätta igen, berättar Tony Bengtsson.

Förutom den rådande pandemin pekar polisen på ytterligar­e två faktorer som man tror kan ha spelat roll för den nedåtgåend­e kurvan.

Dels, säger Bengtsson, sitter flera personer som tidigare varit inblandade i den här typen av brott frihetsber­övade. Och dels, har det blivit både svårare och mindre lönsamt att bryta sig in i bilar.

– I många bilar fungerar nyckeln som en dator. Att tjuvkoppla som man gjorde förr – det fungerar sällan nu för tiden. I nyare bilar krävs det nästan alltid en nyckel för att komma iväg, säger Bengtsson.

Det förekommer att

gärningspe­rsoner har som uppsåt att behålla bilen i fråga, men det är ovanligt. Då handlar det framför allt om organisera­d brottsligh­et.

Gärningspe­rsonerna kan exempelvis lyckats stjäla även nyckeln, eller i vissa fall manipulera­t bilen att starta. Att enskilda personer tar sig in i bilen med syfte att stjäla – det är ovanligt.

– Nu för tiden går det ju inte heller plocka ur delar och sälja på samma sätt som för några år sedan. Det händer så klart, att någon stjäl ett däck eller en radio men inte alls i samma utsträckni­ng som förr, säger han.

Bästa sättet att undvika ett eventuellt inbrott i bilen är därför att inte förvara saker av värde synligt för tjuven.

Sedan coronaviru­set gjort sig känt i början av februari har i princip alla brott minskat rejält

Tony Bengtsson

kommunpoli­s

 ??  ??
 ?? Bild: Izabelle Nordfjell/tt ?? Moderna bilar går sällan av tjuvkoppla. Att det blivit svårare att köra är en bidragande faktor till de minskade bilinbrott­en.
Bild: Izabelle Nordfjell/tt Moderna bilar går sällan av tjuvkoppla. Att det blivit svårare att köra är en bidragande faktor till de minskade bilinbrott­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Sedan början av februari har antalet brott minskat rejält i hela landet. Kommunpoli­s Tony Bengtsson ser en tydlig koppling mellan pandemin och den nedåtgåend­e kurvan.
Bild: Lasse Edwartz Sedan början av februari har antalet brott minskat rejält i hela landet. Kommunpoli­s Tony Bengtsson ser en tydlig koppling mellan pandemin och den nedåtgåend­e kurvan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden