Bohusläningen

Mystisk dimma rullade in över västkusten

- Markus Botsjö markus.botsjo@gp.se

I söndags dök en mystisk dimma upp längs Bohuskuste­n och flera båtägare fick problem med sikten. – Det var jätteläski­gt och det var det flera som upplevde. Som tur var hade vi nära in till hemmahamne­n, säger Amanda von Mattern.

Runt klockan 15 i söndags var Amanda von Mattern och hennes man ute på en båttur utanför Bohus-malmön och hade ankrat i närheten av en badplats när en tjock dimma dök upp vid horisonten.

– Först undrade vi om röken kom från en brand. Man kunde se båtar komma ut ur dimman. På tio minuter hade alla båtar som låg ute lättat ankare för dimman började röra sig snabbt mot oss, säger Amanda von Mattern.

Dimman kom ikapp

Amanda von Mattern och hennes man och plötsligt kunde de inte se var de andra båtarna var runt om dem förrän de dök upp på riktigt nära håll.

– Det var jätteläski­gt och det var det flera som upplevde. Som tur var hade vi nära in till hemmahamne­n.

Vi hade inte sett att något sånt här skulle hända på någon av väderappar­na, säger Amanda von Mattern.

Senare under eftermidda­gen larmandes räddningst­jänsten på Orust om en brand. Det visade sig vara samma dimma.

– Det var ingen brand det handlade om. Det var sjöröken som ställde till det, säger Mats Gustavsson, räddningsc­hef i beredskap på räddningst­jänsten i Orust kommun.

Sjörök uppstår när

vattnet är varmare än luften ovanför. Anette Levin, meteorolog på SMHI menar dock att i detta fall var fenomenet det motsatta.

– Sjörök kan man inte kalla det. I det här fallet rörde det sig om ett dimområde som bildades för att det var en större temperatur­skillnad i luften och vattnet där luften var klart varmare. Alltså motsatsen till sjörök. Dimman som bildades var mycket tjockare än sjörök som man oftare ser på vintern.

Dimområden över havet av dessa slag är vanligast under våren när temperatur­en i luften ofta är relativt hög jämfört med vattnet. Men även luftfuktig­heten spelar roll.

– Det verkar som att dimområdet sträckt sig ända från kusten söder om Strömstad till Marstrand, säger Anette Levin.

 ?? Bild: Privat ?? Ett mystiskt väderfenom­en rullade in över västkusten i söndags så många båtägare fick problem med sikten.
Bild: Privat Ett mystiskt väderfenom­en rullade in över västkusten i söndags så många båtägare fick problem med sikten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden