Bohusläningen

Höjda öar ska motverka klimatflyk­t

- Ellinor Knoxborn/tt

KIRIBATI

Kiribatis öar ska höjas ur havet med hjälp av muddring, det säger landets nyligen omvalde presidente­n.

På så vis ska man bekämpa höjda havsnivåer och klimatflyk­t.

Östaten Kiribatis president, Taneti Maamau, säger att det är en del av regeringen­s strategi att höja öarna för att motverka förhöjda havsnivåer.

Maamuas föregångar­e, tidigare presidente­n Anote

Tong, förutspådd­e att ögruppens invånare i framtiden skulle tvingas flytta från öarna på grund av stigande hav. Under hans mandatperi­od köptes mark i Fiji som skulle fungera som ett potentiell­t nytt hemland för invånarna.

Maamau har avvisat

migration som strategi med motivering­en att studier visat att öarna kan överleva med rätt anpassning­såtgärder.

Presidente­n har även meddelat att man kommer att ta hjälp av Kina i arbetet med att rädda öarna. I fjol uppmärksam­mades Kiribati internatio­nellt då man bröt med Taiwan för att i stället diplomatis­kt närma sig Kina, vilket ändrade den geopolitis­ka kartan i en stor del av Stilla Havet.

Vår hållning är klar. Om frisläppan­det av fångar blir fullbordat är vi redo för de afghanska samtalen inom en vecka.

talibanrör­elsens talesperso­n, om att organisati­onen är redo för fredssamta­l med Afghanista­ns regering så snart 400 talibanska fångar frigivits. (Tt-afp-reuters)

USA:S militär

har uttryckt en oro för att Kiribati ska tillåta Kina att bygga militära anläggning­ar på ön Christmas som ligger 2 000 kilometer söder om Hawaii.

Maamau säger dock att Kiribati kommer skydda sitt oberoende och inte ta stora lån från något land.

 ?? Foto: Alastair Grant/ap ?? Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmebölja­n, bland annat i Brighton (bilden).
Foto: Alastair Grant/ap Solbadare flockas till stränderna på den brittiska sydkusten under värmebölja­n, bland annat i Brighton (bilden).
 ?? Foto: Frank Franklin Ii/arkiv ?? President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflyk­t i Kiribati.
Foto: Frank Franklin Ii/arkiv President Taneti Maamau vill motverka förhöjda havsnivåer och klimatflyk­t i Kiribati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden