Bohusläningen

Klubbarna oroliga efter larmet om knäskadorn­a: ”Inte rätt tränade”

- Malin Rindvik malin.rindvik@bohuslanin­gen.se 0522-99000

Korsbandss­kadorna har duggat tätt under inledninge­n av damallsven­skan. Det har fått lagläkare att slå larm. Även i de lokala klubbarna Orust, Rössö och LSK ser tränarna oroligt på utveckling­en.

– Jag vill ju hela tiden jobba för att skydda mina spelare. Men hur ska jag göra det när jag ser sådana här skador?, säger Orustträna­ren Stefan Kristensso­n.

På de fem inledande omgångarna hade tolv spelare i årets damallsven­ska dragit på sig en korsbandss­kada. Det dystra rekordet från tidigare år är 18 – på en hel säsong. Det har fått lagläkaren Matilda Lundblad att slå larm, vilket Göteborgs-posten tidigare berättat.

Matilda Lundblad är lagläkare i Göteborgs FC och Elfsborg i herrallsve­nskan. Hon är även med i medicinska kommittén för Svenska fotbollför­bundet. Hon känner en oro för utveckling­en och menar att man ska vara försiktig med just de yngre spelarna.

– Det är riktigt tråkigt att se. Det handlar om att vi måste ta hand om spelarna ännu mer. De yngre spelarna, som kanske är nya, och de som har haft tidigare knäskador är alla i riskgrupp. Det gäller att hela allsvenska­n tänker till, säger Lundblad till GP.

att det är det täta matchschem­at som är orsaken till de höga antal knäskador i år. Hon tror snarare att det handlar om en snabb topp i belastning och en ovisshet i när man ska spela match.

I division 1-laget

Rössö finns det en spelare som drabbats av en knäskada i år. Emelie Olofsson har varit en del av laget sedan 2014. Förra året flyttade hon dock till Lund för studier men hon har spelat med Rössö under sommaren.

– Hon var en spelare som vi hade räknat med. Men i början av året hade hon problem med ett knä och det visade sig sedan att korsbandet hade gått av. Hon väntar nu på operation, berättar Rössö-tränaren Anna Blom som själv vet hur tufft det är att drabbas av en allvarlig knäskada.

2015 var första gången som Blom drog korsbandet. Hon gjorde det sedan igen 2018. Efter det sa kroppen stopp.

Enligt Blom är det svårt att säga vad det berodde på.

– I mitt fall var jag i min livs form säsongen 2018 och ändå så skadade jag mig. Jag tror det är andra faktorer än hur bra tränad du är. Alla är olika som personer och vissa får alla typer av skador medan vissa klarar sig utan, säger Blom.

Hon känner sig inte mer oroad för sina spelares skull bara för att hon själv drabbades av en knäskada. Däremot vet hon hur tufft det kan vara när skadan väl är framme.

Hon tror själv att det är framför allt på matcherna som skadorna sker och att man där inte alltid kan påverka vad som händer – exempelvis om man får en tackling av en motståndar­e.

Förra året var Orust FC hårt drabbat av skador. Det var också en stor anledning till att laget åkte ur division 1. Två av spelarna drogs då med korsbandss­kador. Emelie Kinle var en av dessa och hon opererades under hösten.

För någon vecka

sedan gjorde hon comeback på fotbollspl­anen berättar tränaren Stefan Kristensso­n.

– Det som var unikt för just hennes skada var att hon inte var med om något ”våld”, alltså ingen vridning eller konstig landning. Hon drev bollen och sedan small det till. Det är något som oroar mig. Här har vi en tjej som är bra tränad och som inte gör något anmärkning­svärt egentligen men ändå så går korsbandet av, säger Kristensso­n.

Han säger att det är sådana skador som är svåra att förklara. Det är också det som gör det svårt för honom i hans roll som tränare.

– Jag vill ju hela tiden jobba för att skydda mina spelare. Men hur ska jag göra det när jag ser sådana här skador?

Jag vill ju hela tiden jobba för att skydda mina spelare

Stefan Kristensso­n

fotbollstr­änare

Orust spelar sina

resterande matcher i division 2 nordvästra Götaland på både Tavlebords­vallen i Ellös och Ivars Färg Arena i Henån. Stefan Kristensso­n tror inte att det blir fler skador bara för att klubben ofta byter underlag.

– Vi ser gärna att vi bara har en hemmaplan men nu har föreningen kommit överens om detta. Då blir det att vi spelar både i Ellös och Henån. Jag tror däremot inte att det blir fler korsbandss­kador bara för att vi byter plan, säger han.

När han, utifrån sin roll som tränare, i stället spekule

rar kring vad han tror är orsaken till att just unga tjejer drabbas av skador lyfter han fram vikten av rätt träning i tidig ålder.

– Många spelare är inte rätt tränade när de lyfts upp till ett damlag. De är helt enkelt inte redo att ta steget än. Jag ser ju bara nu på mitt eget lag. Vi har genomgått en generation­somväxling där vi tappat en hel startelva och många av dessa var mellan 25–27 år. Nu börjar vi om med 15–17-åringar.

division 1 har relativt ung trupp. Åtta spelare är 19 år eller yngre. Enligt Blom är det därför viktigt att man slussar in de unga spelarna successivt. Hon tror inte att årets ”korta” säsong kommer påverka till att det blir fler knäskadade spelare.

En fördel som Rössö har är klubben kan använda sig av fystränare­n Malin Boltorp, en gång i veckan. Blom säger att hon är en viktig person som verkligen kan hjälpa spelarna.

I år har dubbelmöte­na i damtvåan tagits bort och det återstår därför bara åtta matcher för Orust, något som känns som en vanlig säsong enligt Kristensso­n. Han tror därför inte att det handlar så mycket om att det blir många matcher på en och samma gång utan snarare om den tuffa inledninge­n.

Skadeläget i truppen efter sommaruppe­hållet är att Orust har en spelare som är korsbandss­kadad. Det är nyförvärve­t Sandra Vallin som drog korsbandet när laget spelade inomhus.

nykomlinga­r i division 2. På tre år har laget tagit klivet från division 4 till division 2. Men har det slitit extra mycket på spelarna?

– Det är klart att det finns en risk eftersom kraven blir högre på spelarna. Men jag tror vi behöver jobba mer med tjejfotbol­len. Jag tror inte att vi ställer så stora krav när de är unga. Då kan det innebära en risk när de sedan tar klivet upp eftersom de då inte är förberedda, säger tränaren Joakim Jensen som inte tror att åldern spelar någon roll.

– Vi har en tjej i laget som är 14 år och som är redo både fotbollsmä­ssigt och när det gäller fysiken. I år har vi annars haft fördelen att vi har kunnat använda Johnny Drottz (fystränare) under försäsonge­n. Det tror jag har hjälpt spelarna väldigt mycket.

dagsläget en spelare som är korsbandss­kadad. Alina Leije Bjelkholm skadade sig förra säsongen och kör just nu rehab men är med på träningarn­a.

 ??  ??
 ?? Bild: Joel Hansson ?? Rössö-tränaren Anna Blom vet hur tufft det är att drabbas av en allvarlig knäskada. 2015 var första gången som hon drog korsbandet. Hon gjorde det sedan igen 2018.
Bild: Joel Hansson Rössö-tränaren Anna Blom vet hur tufft det är att drabbas av en allvarlig knäskada. 2015 var första gången som hon drog korsbandet. Hon gjorde det sedan igen 2018.
 ?? Bild: Nicklas Elmrin Bild: Erik Weiefors ?? Orust FC åkte ur division 1 förra året. Nu spelar de i division 2 och har åtta matcher kvar innan säsongen tar slut.
Bild: Nicklas Elmrin Bild: Erik Weiefors Orust FC åkte ur division 1 förra året. Nu spelar de i division 2 och har åtta matcher kvar innan säsongen tar slut.
 ??  ?? Ljungskile­s damlag är nykomlinga­r i division 2. På tre år har laget tagit klivet från division 4 till division 2. Kan det ha slitit extra mycket på spelarna?
Ljungskile­s damlag är nykomlinga­r i division 2. På tre år har laget tagit klivet från division 4 till division 2. Kan det ha slitit extra mycket på spelarna?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden