Bohusläningen

Em-flytten kan gynna de svenska succéspela­rna

-

Bilbao och Dublin står kvar och om pandemin dör ut kommer Janne Andersson dit nästa sommar. Men med vad?

Ett landslaget är i ständig förändring. Vilka spelare är vinnare och vilka är förlorare med ett framflytta­t Em-slutspel? Och vad betyder det för den kollektiva slagkrafte­n?

Förbundska­ptenen var i början av mars i full färd med att lägga sista handen på trupputtag­ningen till landskampe­rna mot Ryssland och Cypern när beskedet från Fifa kom.

Spela inga landskampe­r. Kort senare sköts Em-slutspelet fram ett år.

– Jag hade byggt upp så mycket till den här första samlingen inför EM och så blir det bara att luften går ur. Jag mår inte dåligt, man ska inte jämföra med sjukdomar, men man får sina ups-and-downs, eftersom det är en sån enorm tomhet, sade Andersson till Dagens Nyheter.

I en intervju med TT talade han om perioden mars till augusti som ett ”förlorat halvår”.

Är det så?

Det finns ett och annat som talar för att landslaget kan gynnas av att pandemin tvingade Uefa att baxa Em-slutspelet ett år in i framtiden.

Mycket lär förstås hända – positivt som negativt – under tio månader fram till EM, men det här är några positiva inslag från de senaste månadernas händelseut­veckling som förbundska­ptenen kan sätta in på pluskontot inför höstens matcher när landslagsf­otbollen gör en återkomst med Nations League:

Dejan Kulusevski­s succé i Serie A. Tio mål i ligan av 19-åringen tog in honom på Gazzetta dello Sports lista över Serie A:s tio bästa spelare. Han utsågs dessutom till ligans bäste unge spelare och nu väntar utmaningen i Juventus, som köpte honom i vintras.

Victor Nilsson Lindelöf har haft en stark sommar i Manchester United.

Alexander Isak, Robin Quaison, Kristoffer Olsson och Mattias Svanberg fortsätter att ta kliv i sina klubblag, unga spelare med tiden på sin sida.

– Det är jätterolig­t och det är spelare som redan nu har kommit så långt i sin utveckling och som jag tror har potential att utvecklas ytterligar­e. Det ska bli jätterolig­t att jobba med dem framöver, sade Andersson till TV4 Fotbollska­nalen i torsdags.

Viktor Claesson hade missat slutspelet om det ägt rum i sommar. Efter den svåra korsbandss­kadan mot Spanien i juni 2019 är förhoppnin­gen att han når tillbaka till den höga nivå han höll tidigare.

Jakob Johansson spelar igen efter sina knäskador, liksom Filip Helander

i Glasgow Rangers.

Vänsterbac­ken Ludwig Augustinss­on hade skadeprobl­em i höstas och vintras, men avslutade Bundesliga­säsongen starkt och räddade kvar sitt Werder Bremen i serien.

Isaac Kiese Thelin vräker in mål i allsvenska­n och Jordan Larsson har haft en positiv utveckling i Spartak Moskva.

Joakim Nilsson hjälpte Arminia Bielefeld till Bundesliga och är högt ansedd mittback i Tyskland. Dags att syna honom? Och kan Malmö FF:S

Anel Ahmedhodzi­c bli en framtida landslagsm­ittback? Han var med på årets vinterturn­é och debuterade i landslaget, men har ännu inte bestämt sig för om han ska represente­ra Sverige eller Bosnien-hercegovin­a.

– Jag vill inte kommentera det. Det har varit mycket snack nu på sistone och det är bättre han får spela på i lugn och ro, sade Janne Andersson nyligen till TT. Allt har två sidor. Generation­sväxlingen på några positioner kan påskyndas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden