Bohusläningen

FN: Larver hotar matförsörj­ning

Tuggar i sig alla grödor – södra Afrikas skördar i fara

-

Matförsörj­ningen i flera länder i främst södra Afrika hotas av horder av armélarver som tuggar i sig framför allt majs.

Plågan är ett hårt slag mot länderna som tidigare år har haft problem med torka.

Varningen kommer från FN:S mat- och jordbrukso­rgan FAO som har haft ett krismöte med länderna i fråga.

– Det är förmodlige­n bara en tidsfråga innan hela regionen påverkas, säger FAOkoordin­atorn David Phiri till nyhetsbyrå­n AFP.

Han tillägger att det är ”ännu mer bekymrande att plågan kan vara här för att stanna”.

Under krismötet i Zimbabwes huvudstad Harare har det diskuterat­s hur man ska tackla armélarver­na som äter upp grödor i Zambia, Zimbabwe, Sydafrika och Ghana. Det kommer även rapporter om att Malawi, Moçambique och Namibia är utsatta. I Zimbabwe kan 130 000 hektar av majsfält vara drabbade, i Zambia 90 000 hektar och i Namibia 50 000 hektar, enligt FN.

På mötet har experter och representa­nter från 13 länder samlats för att försöka hitta en lösning. Man har bland annat kommit fram till att utöka kontroller­na, samarbeta och dela informatio­n med varandra.

De första larverna upptäck- tes i Nigeria och Togo i fjol, och de kan ha kommit till kontinente­n med flyg från Sydamerika eller genom importerad­e plantor. Armélarven är svårare att bekämpa än sin afrikanska motsvarigh­et och ger sig helst på majs, som är basvaran i den södra regionen. Området har redan drabbats hårt av torka tidigare år.

FN:S matorgan har satt i gång en process för att skaffa fram fällor med lukter som ska dra till sig larverna, och därigenom fånga in dem och få ett grepp om utbredning­en.

Brist på pengar och kunskap har fördröjt insatser mot larvplågan, enligt Esaiah Tjele, representa­nt för Southern African Developmen­t Community.

– På grund av angreppens komplexite­t och bristerna i teknisk kapacitet kämpar länderna med att försöka uppskatta skadornas omfattning, säger han till nyhetsbyrå­n Reuters.

Kemiska bekämpning­smedel är ett osäkert vapen mot armélarver­na som har utvecklat motståndsk­raft mot medlen i sina ursprungsl­änder i Amerika.

De är exempelvis ett problem i Brasilien, där landet lägger miljarder kronor varje år på att bekämpa plågan, enligt David Phiri på FN.

I december i fjol anlitade Zambia sitt flygvapen för att transporte­ra ut bekämpning­smedel i landet att sprida på fälten. Martin Hanberg/tt

 ?? FOTO: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI/AP ?? Mumsigt. Armélarver äter upp grödorna i flera afrikanska länder, här hos en bonde utanför Harare, Zimbabwe.
FOTO: TSVANGIRAY­I MUKWAZHI/AP Mumsigt. Armélarver äter upp grödorna i flera afrikanska länder, här hos en bonde utanför Harare, Zimbabwe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden