Bohusläningen

Gatumusika­nten har blivit störst i världen

- LINUS BRÄNNSTRÖM/TT

Ed Sheeran har sålt miljontals skivor och slagit alla möjliga rekord. Men när han kommer till Sverige i veckan ställer han sig som vanligt ensam på scenen med sin gitarr. – Det gör det hela mycket mer spännande, säger han till BBC.

För snart två år sedan skrev Ed Sheeran historia då han uppträdde på Wembley i London. Han blev då första huvudakt att uppträda på arenan utan varken kompband eller körsångare.

TIDNINGEN THE BIG Issue, en brittisk motsvarigh­et till Situation Stockholm, kallade således Sheeran för ”the world’s first stadium busker” (ungefär ”världens första arenagatut­musikant”).

– Jag hade dock inte något gitarrfodr­al liggande längst fram på scenen. Även om det hade varit roligt, * * * * säger Ed Sheeran till BBC när formulerin­gen kommer på tal.

Faktum är att han inledde sin karriär på gatan och på små klubbar – ensam med sin gitarr.

OCH VARFÖR ÄNDRA på ett vinnande koncept? Även fast nya albumet ÷ (uttalas ”Divide”) emellanåt är rejält orkestrera­t har Ed Sheeran bara med sig resegitarr­en och sina looppedale­r när han kommer till Globen i Stockholm på torsdag den 30 mars.

– Jag tror inte att alla skulle känna ”wow” om jag plötsligt skaffade ett band. Jag känner snarare att jag skulle förlora på det, säger han till BBC.

– När man har ett band och allt är inrepat så kan det bli ganska enformigt när man ska spela kväll efter kväll. Med en loop-pedal däremot, då måste du vara alert hela tiden för annars kan det gå fel när du står där inför 87 000 människor. Det gör det hela mycket mer spännande.

TAKTIKEN VERKAR fungera bra – det finns inga tecken på att fansen är på väg att tröttna på Ed Sheeran. När ÷ släpptes tidigare i mars spelades det över 56 miljoner gånger på en dag på Spotify och albumet gick också in som etta i 14 länder – däribland Sverige.

Men Ed Sheeran nöjer sig inte med det. I en intervju med magasinet GQ säger han att han aldrig tänker stanna upp – något som kommer sig av att han alltid har känt sig som en underdog.

– Jag vill bli den störste manliga artisten i världen. Det kommer sig också av att man är så här ”fuck you, det kan jag visst” när man får höra att man inte kan klara av något, säger Sheeran till GQ.

 ?? Bild: ANTONIO CALANNI ?? TILL SVERIGE. Den brittiske trubaduren Ed Sheeran är en av världens just nu största artister. I veckan uppträder han i Stockholm med sin lilla resegitarr.
Bild: ANTONIO CALANNI TILL SVERIGE. Den brittiske trubaduren Ed Sheeran är en av världens just nu största artister. I veckan uppträder han i Stockholm med sin lilla resegitarr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden