Bohusläningen

”Vi hoppas det blir en tradition”

Hon ska göra biologisk mångfald mainstream

-

Poesi, artbingo och stadsodlin­gssafari hör till de totalt 70 aktivitete­r som hålls i firandet av biologiska mångfalden­s dag.

Bakom initiative­t står biologen Rebecka Le Moine, som ska göra Fn-dagen mer folklig.

– Vi hoppas att den här typen av aktivitete­r kan bli en årlig tradition, säger hon.

När man tänker på att göra en insats för miljön tänker de flesta på koldioxidu­tsläpp och klimatförä­ndringar. Det har lett till att en annan viktig fråga, den biologiska mångfalden har hamnat i skymundan, enligt naturvårds­biologen Rebecka Le Moine.

– Biologisk mångfald förknippas ofta med andra platser, som skövlingen av regnskogar i Sydamerika och utrotnings­hotade arter som pandor och tigrar i Asien. Men samma sak händer även i Sverige, men med en annan natur och andra arter, säger hon.

Att göra en insats för den biologiska mångfalden är tyvärr inte lika tydligt som att göra en insats för klimatet, tillägger Le Moine.

– Det finns ingen vardaglig lösning som det gör inom klimatfråg­an, till exempel att ta cykeln i stället för bilen. De som äger skogar och land kan ju alltid göra en insats genom att undvika kalhuggnin­g och i stället hugga skogen plockvis.

Däremot tror Le Moine att allmänhete­ns kännedom om den biologiska mångfalden kan bidra till att hela landet tar ett större ansvar. Därför har hon aktivt uppmanat föreningar, lärosäten, företag och privatpers­oner att hålla aktivitete­r inom ämnet inför FN:S årliga internatio­nella dag för biologisk mångfald, som inföll den 22 maj.

Initiative­t tog hon tillsamman­s med Erik Hansson, bakom sajten natursidan.se.

Responsen har varit stor och totalt har 70 aktivitete­r ordnats. Även om den officiella dagen var i går måndag tjuvstarta­de några aktivitete­r redan i helgen. I exempelvis Stockholm ordnade Naturhisto­riska riksmuseet en så ett nytt tema för varje år. FN:S arbete för att bevara vår biologiska mångfald startade redan vid Riomötet 1992 då The Convention on Biological Diversity skrevs och sedermera ratificera­des år 1993. I konvention­en finns tre viktiga kallad artbingo i Stockholm, där deltagarna skapade en bingobrick­a med fem arter och letar upp dem i ett valfritt naturreser­vat.

I dag hålls en poesidag på Facebook för att uppmärksam­ma dagen. Samtidigt äger andra aktivitete­r rum runtom i landet som i Luleå, Göteborg, Öland och Gotland.

–Vi hade aldrig vågat hoppas på att det skulle bli så här många aktivitete­r. Det här är något vi har jobbat ideellt med. Men i slutändan är det arrangörer­na själva som har styrt upp aktivitete­rna. Jag hoppas att dagen bli mer mainstream framöver. Gabriel Cardona Cervantes/tt mål: bevarandet av den biologiska mångfalden, ett hållbart nyttjande av de biologiska resurserna och ett rättvist utnyttjand­e av jordens resurser. (TT)

 ?? FOTO: VIDAR RUUD/NTB/ARKIV ?? Söker ljus. Den biologiska mångfalden i svenska skogar behöver uppmärksam­mas lika mycket som skövlingen av regnskogar i Sydamerika, tycker naturvårds­biologen Rebecka Le Moine.
FOTO: VIDAR RUUD/NTB/ARKIV Söker ljus. Den biologiska mångfalden i svenska skogar behöver uppmärksam­mas lika mycket som skövlingen av regnskogar i Sydamerika, tycker naturvårds­biologen Rebecka Le Moine.
 ??  ?? Rebecka Le Moine.
Rebecka Le Moine.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden