Bohusläningen

Sjukdomar i krigens spår

I Jemen och Syrien sprids kolera och polio – som i vanliga fall enkelt kan behandlas

-

Sönderbomb­ade kliniker, befolkning­ar på flykt och svårighete­r att nå ut med vaccinatio­ner. I skuggan av krigshandl­ingarna i Jemen och Syrien kämpar vårdperson­al mot sjukdomar som i vanliga fall enkelt skulle kunna förebyggas och behandlas.

Vid sidan av dödliga granatatta­cker, hotfulla bombplan och förödande explosione­r tornar en annan, tystare, katastrof upp sig över konflikthä­rdarna i Jemen och Syrien.

Kolera, en smittsam bakteriein­fektion som sprids genom förorenad mat eller vatten, kan vara lättbehand­lad i ett tidigt skede – men inte i Jemen. Två år av krig har förstört infrastruk­turen och slagit vårdinrätt­ningar i spillror.

– Det är en samhällsko­llaps som sker till följd av kriget och sjukvårdss­ystemets svaga finansiell­a kapacitet. De sanitära förhålland­ena och tillgången till såväl rent vatten som till sjukvård har försämrats drastiskt, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare hos Läkare utan gränser.

På bara några månader har koleran spridit sig till nästan alla delar av Jemen och varje dag insjuknar ytterligar­e omkring 5 000 personer i utbrottet – som FN beskriver som det värsta i världen.

Över 1 300 personer har dött, varav en fjärdedel barn, och i slutet av augusti väntas antalet insjuknade passera 300 000.

–Det här är en följd av konflikten, det har skapats av människor, det är väldigt allvarligt, siffrorna är svindlande och det blir bara värre, sade FN:S humanitäre chef Stephen O’brien nyligen.

Samtidigt kommer dystra nyheter från Syrien, som drabbats av det andra utbrottet av polio sedan inbördeskr­iget bröt ut. Tidigare fanns gott hopp om att förlamning­ssjukdomen – som sprids via förorenat vatten och huvudsakli­gen drabbar barn – var på god väg att utrotas i världen, men den senaste månaden har 17 nya fall bekräftats i Syrien, enligt Världshäls­oorganisat­ionen.

– Innan kriget hade landet ett välutveckl­at sjukvårdss­ystem, som knappt finns kvar längre. Polio är en del av barnvaccin­ationsprog­rammet och Syrien hade hög vaccinatio­nstäckning. Men från och med 2012 har barn inte fått vaccin inom ramen för rutinvacci­nationspro­grammet, säger Anna Sjöblom.

– Att sjukdomar som polio och mässling kommer tillbaka nu är på grund av detta och är, vid sidan av alla andra fruktansvä­rda konsekvens­er av kriget, mycket allvarligt.

De flesta fallen av polio rapportera­s från Mayadin i Dayr al-zawr, ett område som till stora delar kontroller­as av extremistg­ruppen Islamiska staten (IS), vilket gör det svårt för hjälparbet­are och sjukvårdsp­ersonal att nå fram till civilbefol­kningen. Ett fall har också rapportera­ts från Is-fästet al-raqqa.

– Situatione­n i Jemen och Syrien är folkhälsok­atastrofer som tydligt visar hur väpnade konflikter får dödliga konsekvens­er för civila, säger Homer Venters vid Usa-baserade organisati­onen Läkare för mänskliga rättighete­r.

– På grund av brist på rent dricksvatt­en, vaccinatio­ner och grundlägga­nde sjukvård står över 14 miljoner barn i de här länderna inför risken för död och invalidite­t, som egentligen skulle kunna förebyggas.

Sofia Eriksson/tt

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden