Bohusläningen

Explosivt läge i

Helikopter sköt mot högsta domstolen – president Maduro pratar om inbördeskr­ig

-

Venezuela håller andan efter attacken mot viktiga myndighets­byggnader.

Frågan är om fler inom polisen eller militären kommer att sälla sig till motståndet mot president Nicolás Maduro.

– Den närmaste tiden kan bli avgörande, säger en expert.

Helikopter­attacken mot inrikesdep­artementet och Högsta domstolen är den första i sitt slag under Nicolás Maduros styre – tidigare har polisen eller militären inte sviktat i sin lojalitet till regeringen.

– Om attacken faktiskt skulle innebära att en del av polisen och militären vänder sig mot regeringen på ett mer systematis­kt sätt kan situatione­n spåra ur ordentligt, säger Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t.

Det var i tisdags kväll som helikopter­n gick till attack i centrala Caracas. Enligt myndighete­rna avlossades först 15 skott mot inrikesdep­artementet och sedan släpptes fyra granater över Högsta domstolens byggnad. Ingen människa skadades.

I en video som lagts upp på Instagram säger gärningsma­nnen Óscar Pérez att han ingår i en ”koalition av militärer, poliser och civila” mot Venezuelas regering. Bakom honom står fyra maskerade män med automatvap­en. Pérez kräver Maduros avgång och uppmanar människor att gå ut på gatorna och att samlas vid militärbas­er för att tillsamman­s med de väpnade styrkorna ”ta tillbaka” Venezuela.

– Det här var inte ett direkt försök till militärt övertagand­e, utan snarare en politisk pr-handling för att få uppmärksam­het som sedan eventuellt kan leda till något mer, säger Fredrik Uggla.

Domstolen är avskydd av Maduros motståndar­e för flera beslut som stärker presidente­ns makt och undergräve­r parlamente­t, där opposition­en är i majoritet.

I tisdags, före attacken, skruvade Maduro upp tonläget ytterligar­e ett snäpp när han återigen varnade för risken för en Usa-stödd militärkup­p. Om regeringen störtas är man redo att slå tillbaka och genomföra det som inte kunnat göras via valurnorna, med vapen, sade han.

I sociala medier har det spekulerat­s om regeringen iscensatt attacken för att svärta ner opposition­en.

I sitt videomedde­lande, och genom en banderoll på helikopter­n, hänvisade gärningsmä­nnen till artikel 350 i konstituti­onen som ger befolkning­en rätten att avsätta en regering som bryter mot demokratis­ka principer. Artikeln har den senaste tiden använts upprepade gånger i opposition­ens retorik.

– Det vore ganska otroligt om en sådan hänvisning skulle göras i en attack iscensatt av regeringen, säger Uggla.

Landets ekonomiska och politiska kris har den senaste tiden eskalerat inför en tänkt omröstning den 30 juli, då en speciell grundlagsf­örsamling ska tillsättas. Församling­en ska vara överordnad andra organ och skriva om konstituti­onen, har Maduro tänkt.

Men enligt kritiker är det snarare ännu ett försök av en desperat regim att kringgå demokratin inför 2018, då presidentv­al ska hållas.

Mattias Mächs/tt Henrik Samuelsson/tt

 ?? FOTO: FERNANDO LLANO/AP ?? President Nicolas Maduro tillsamman­s med generaler och sin fru Cilia Florez under en arméparad förra helgen i huvudstade­n Caracas.
FOTO: FERNANDO LLANO/AP President Nicolas Maduro tillsamman­s med generaler och sin fru Cilia Florez under en arméparad förra helgen i huvudstade­n Caracas.
 ??  ?? Protest. En maskerad man
Protest. En maskerad man

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden