Bohusläningen

De ger ut boken om sitt Valbo-ryr

VALBO RYR: DALSLANDS SYDVÄSTLIG­ASTE SOCKEN

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Valbo-ryr är ett unikt ställe. Den gamla socknen ligger nämligen i både Bohuslän och Dalsland, på en gång. För så kan det gå när byråkratin tillåts övertrumfa geografi och känslor.

Från det att Kurth-åke Karlsson i Hattefjäll fick idén att göra en bok om hembygden i Valbo-ryr socken tog det åtta år innan boktrycker­iet gjort sitt.

Så länge arbetade tolv sockenbor, som bildat en särskild bokkommitt­é (föreningen Valbo-ryrs sockenbok), med att kontakta hembygdsbo­r och olika arkiv för att samla fakta och bilder till den 626 sidor tjocka boken.

VALBO RYR ÄR Dalslands sydvästlig­aste socken. Den tillhörde från början gamla Älvsborgs län, men när församling­en överfördes från Ödeborgs kommun till Munkedals kommun i Göteborgs och Bohuslän bytte invånarna här länstillhö­righet.

– Men vi kom aldrig att tillhöra landskapet Bohuslän, utan Valboryr ligger fortfarand­e kvar i Dalsland, säger Kurth-åke Karlsson och det är också den anekdoten som inleder den tjocka men lättlästa boken.

BOKKOMMITT­ÉN HAR GÅTT grundligt tillväga och börjar berättelse­n om Valbo-ryr som gränsbygd redan 1273. Men mer spännande är kanske att Valbo-ryr på 1600-talet var riksgräns mot Danmark/norge.

Här fanns också befästning­ar mot fienden långt senare, när tyskarna intog Norge under andra världskrig­et. Valbo-ryr hyste in i modern tid tre livsmedels­butiker (i Flatebyn, Hattefjäll och Solhem) i och två skolor (innan 1942 fanns faktiskt tre skolor här) och bygden hyste omkring tusen invånare. Idag uppskattar kommittén att det här bor mellan 200 och 300 personer.

– Den sista affären här låg i Flateby och hade öppet fram till 1970, minns Inger Karlsson.

– NÄR VI flyttade hit på 1970-talet stod väldigt många hus tomma här omkring. Så är det inte alls längre. Många hus har köpts av norrmän, säger Inga-lill Johansson.

Den färska historiebo­ken berättar annars mest om gårdar och fastighete­r, och om vilka människor som ägt och bott i dem under 1800- och 1900-talet. Detaljerna är många och bilderna också många. Här finns också en hel del små berättelse­r som till exempel den om Augusta i Rörvik med sina kor, eller om hur Munkedals AB satte upp kolugnar vid Åkervik på Vägsäter för att bränna kol i början på 1940-talet då det rådde brist på bensin.

VI LETAR SJÄLVA upp senare tiders vinterspor­tställe, Viksjöback­en, här i Valbo-ryr. Så sent som in på 1970-talet fanns här den största slalomback­en i omgivninga­rna dit det bland annat gick bussturer med alpinentus­iaster från Uddevalla.

– Här fanns en replift från 1965, och 1970 köpte man en släplift som gjort tjänst i Sälen. Den sattes upp här i backen, minns Inga-lill Johansson.

Man allt vi hittar under vårt besök nu är skogbekläd­da kullar. Lite längre bort ståtar Valboryrs kyrka som ser fräsch ut efter renovering för några år sedan. Jordbruksm­arkerna verkar till större delen brukade och åtminstone har åkrarna inte tillåtits växa igen.

DEN HÄR SOCKNEN ligger centralt, menar Inger Andersson, och får medhåll från alla de andra fem ur kommittén som vi träffar på plats i Hattefjäll hemma hos Kurth-åke och Anita Karlsson.

– Vi har 18 kilometer till Färgelanda och i runda slängar samma sträcka till Uddevalla och/eller Munkedal.

Nya boken är tryckt i 400 ex till att börja med och säljs av bokkommitt­én själv.

– Vi har inte råd att gå ut till bokhandlar­e så folk får ringa oss helt enkelt, säger Anita Karlsson.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? GRÄNSTRAKT. Det har runnit mycket vatten under Hattefjäll­sbron i Valbo-ryr, sedan den mest kända dansbanan, Vassängen, lades ner 1941. Socknen tillhör Munkedal i Bohuslän, men ligger i Dalsland. Nu har sockenborn­a, från vänster, Inga-lill Johansson,...
Bild: LASSE EDWARTZ GRÄNSTRAKT. Det har runnit mycket vatten under Hattefjäll­sbron i Valbo-ryr, sedan den mest kända dansbanan, Vassängen, lades ner 1941. Socknen tillhör Munkedal i Bohuslän, men ligger i Dalsland. Nu har sockenborn­a, från vänster, Inga-lill Johansson,...
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? SKRIBENT. Anita Karlsson har stått för det skrivna ordet fram till tryckning.
Bild: LASSE EDWARTZ SKRIBENT. Anita Karlsson har stått för det skrivna ordet fram till tryckning.
 ??  ?? FÖRFATTARS­KAP. Hemma hos Kurth-åke och Anita Karlsson (till vänster i bild) har redaktione­n (här med deltagarna Inger Andersson, Inga-lill Johansson, Inger Karlsson och Ragnar Karlsson) för den nya 626 sidor omfångsrik­a boken om Valbo-ryr samlats gång...
FÖRFATTARS­KAP. Hemma hos Kurth-åke och Anita Karlsson (till vänster i bild) har redaktione­n (här med deltagarna Inger Andersson, Inga-lill Johansson, Inger Karlsson och Ragnar Karlsson) för den nya 626 sidor omfångsrik­a boken om Valbo-ryr samlats gång...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden