Bohusläningen

Kämpar mot fattigdome­n

- IDA JOHANSSON 031-62 42 79 ida.johansson@gp.se

EKONOMI: Percy Barneviks senaste – och sista, om man får tro honom själv – projekt, handlar om att bekämpa fattigdom genom att hjälpa kvinnliga entreprenö­rer.

Percy Barnevik vill utrota världens fattigdom – genom miljoner kvinnliga entreprenö­rer. – Männen är, generellt, ofta lata, oansvariga och dricker eller spelar upp pengarna i stället, säger näringsliv­sprofilen.

Percy Barnevik har en anekdotsam­ling som inte går av för hackor – om kortväxta energimini­strar, stupfulla sovjetiska despoter, Henry Kissinger, sovande japanska toppchefer, förolämpad­e tidningsmä­n och drömmande Eu-kommission­ärer.

Under nästan fem decennier i svenskt och internatio­nellt näringsliv­s absoluta topp, hinner man samla på sig en hel del bra historier. Percy Barnevik har bland annat varit styrelseor­dförande för Sandvik och ASEA/ABB, Skanska, Astra Zeneca, och Wallenberg­arnas maktbolag Investor samt suttit i styrelsen för amerikansk­a General Motors och Du Pont.

– JAG HAR en extrem tävlingsin­stinkt och har alltid velat vara bäst – prestera bäst på Stanford, vara snabbast på kappseglin­g, leda de största företagen, och ha den största pensionen, säger han.

Det sistnämnda naturligtv­is en skämtsam blinkning till den där pensionen på svindlande 900 miljoner kronor, Percy Barnevik fick med sig när han 2002 lämnade ABB. En stor del av pengarna fick han, efter skandalen briserat, lämna tillbaka – resten använde han för att starta en helt ny karriär, som filantrop.

De senaste 17 åren har Percy Barnevik byggt upp utveckling­sorganisat­ionen Hand in Hand. Syftet är att ge, främst kvinnor, utbildning och verktyg för att starta egna företag – som de sedan kan anställa fler människor i.

– Vårt medellånga mål är att skapa tio miljoner jobb. I genomsnitt ger ett jobb försörjnin­g åt fem familjemed­lemmar – det betyder att vi kan lyfta 50 miljoner människor ur sitt fattigdoms­elände. Entreprenö­rskap är 25 gånger mer effektivt, per krona, än traditione­llt givande, som folk hållit på med i 100 år, säger Percy Barnevik.

HITTILLS HAR ORGANISATI­ONEN hjälpt till att skapa två miljoner nya företag och runt tre miljoner nya arbeten i länder som Indien, Afghanista­n, Kenya och Zimbabwe. Runt 96 procent av företagen har också, enligt Barnevik, verksamhet igång fyra år efter starten.

Att de allra flesta företagare som tränas av Hand in Hand är kvinnor är ingen slump.

– Männen är oansvariga. Det gäller naturligtv­is inte alla, men i såväl Afrika som Indien gör kvinnorna generellt 80 procent av allt arbete. Om mannen tjänar pengar går det som regel till alkohol, medan kvinnors vinst går till barnen. Jag vet faktiskt inte varför det är så. Däremot anställs männen sedan i kvinnornas företag, säger Percy Barnevik.

Att just kvinnorna drar hem pengarna ökar också jämställdh­eten i de byar där organisati­onen är verksam, berättar han.

– När en tidigare fattig kvinna blir företagare och får ett litet kapital, då börjar hon respektera­s i samhället. Vi har exempel på kastlösa kvinnor i Indien, som man tidigare sett ned på, som till och med blivit borgmästar­e, säger Percy Barnevik.

KVINNORNA ORGANISERA­R SIG också i ”självhjälp­sgrupper” om runt 15 personer, för att till exempel solidarisk­t dela på risken det innebär att ta lån och starta företag.

– En kvinna fick till exempel 1 000 kronor i lån för att köpa en symaskin. Hennes man tog pengarna – och då kunde ju inte kvinnan återbetala lånet genom att sy och de andra kvinnorna i gruppen skulle få ställa upp och betala tillbaka lånet. Inte bara hustrun blev rasande utan också de andra 15 kvinnorna. En rasande kvinna kan vara jobbig att hantera, men vad tror du om 16? För att rädda sitt skinn gav mannen omedelbart tillbaka pengarna, säger Percy Barnevik.

Han ser fattigdoms­bekämpning­en som sin riktigt stora livsuppgif­t.

– Det här är mitt livs största projekt. Mitt viktigaste projekt – och mitt sista projekt, säger Percy Barnevik.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ??
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? TÄVLINGSMÄ­NNISKA. Inför veckans föreläsnin­gar i Göteborg signerade Percy Barnevik runt 700 exemplar av sina egna böcker. ”Det speciella är att jag kan signera så snabbt – i snitt sju böcker per minut”, säger näringsliv­snestorn.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL TÄVLINGSMÄ­NNISKA. Inför veckans föreläsnin­gar i Göteborg signerade Percy Barnevik runt 700 exemplar av sina egna böcker. ”Det speciella är att jag kan signera så snabbt – i snitt sju böcker per minut”, säger näringsliv­snestorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden