Bohusläningen

Välbehövli­gt regn fyller brunnar

- STEFAN KARLSSON 0522-99263 sk@bohuslanin­gen.se

TORKA: På flera håll i Sverige har man haft problem med låga grundvatte­nnivåer. Men den regniga hösten kan vara vändningen.

Det skyddade boende som kvinnojour­en Kaprifolen driver kommer att övergå i kommunal regi efter årsskiftet. En sådan lösning på den akuta situation som beskrevs i våras uppges nu vara på gång. Dessutom utreds långsiktig­t samarbete i Fyrbodal.

I våras fattade kvinnojour­en Kaprifolen beslut om att stänga sitt skyddade boende kommande årsskifte. Detta på grund att ideella krafter inte bedömdes räcka till. En statlig utredning hade också tillsatts, hösten 2016, om vilka myndighets­krav som ska gälla för den här typen av verksamhet utifrån att barnens rättsliga ställning var oklar. Fast med hårdare reglering, för att stärka barnperspe­ktivet, följer också frågan om det är rimligt att samhället överlåter drift av skyddade boenden på ideella organisati­oner.

– Vi är glada över att kommunen nu verkar komma till skott och ta det här ansvaret, säger Marianne Josefson, vice ordförande i styrelsen för kvinnojour­en.

Stefan Skoglund (S), ordförande i socialnämn­den, bekräftar att kommunens avsikt är att ta över det skyddade boendet vid årsskiftet så att det inte blir något avbrott i verksamhet­en.

– Det finns flera steg i det här. Den ideella föreningen ska fortsätta med sin verksamhet, men kommer inte att bedriva skyddat boende. Vi tar över de lägenheter­na som finns för detta ändamål. Men sedan krävs det en långsiktig lösning för samarbete i Fyrbodal, säger han.

Om kommunen inte tar över lägenheter­na måste socialnämn­den ordna skyddat boende för utsatta kvinnor på annat sätt eftersom det är ett lagkrav.

– Detta är ett växande problem på grund av att befolkning­en ökar och att handla externt är ungefär dubbelt så dyrt som att ha egna platser, säger Stefan Skoglund.

En åtgärd som redan har vidtagits är att tillsätta en samordnare i Fyrbodals kommunalfö­rbund för att kartlägga behoven. Enligt Stefan Skoglund handlar det bland annat om att se över antalet lägenheter för området totalt kvinnor i behov av skydd och att tydliggöra vilka roller parterna har i den samverkan som behövs.

– Tidigare har alla knåpat på var sitt håll men genom att lägga alla ägg i en korg så tror jag att vi kan utnyttja resurserna bättre.

Marianne Josefson menar att kvinnojour­ens framtid i Uddevalla beror på vad dialogen med kommunen leder till och vad som är möjligt för den ideella föreningen att ställa upp med framöver.

– I oktober ska vi ha ett möte med kommunen för att prata om hur de har tänkt sig detta praktiskt och hur vi ska lägga upp det, säger hon.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ??
Bild: KENNY HJÄLTE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden