Bohusläningen

Litet behov av hyrpersona­l

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

BOHUSLÄN: Behovet av att hyra in exempelvis socialsekr­eterare minskar. Enligt de kommuner som Bohuslänin­gen pratat med har trenden vänt och snart behöver man inte hyra in personal alls.

Efter att ha haft ett större behov av hyrpersona­l inom omsorgen ser nu flera bohuslänsk­a kommuner att behovet minskar.

– Jag ser att väldig många företag hör av sig. Efter sommaren så kommer det i stort sett dagligen erbjudande­n och förslag från företag som erbjuder konsulter, säger Lisbeth Tilly, förvaltnin­gsområdesc­hef för omsorgen på Orust kommun.

För några år sedan var läget helt omvänt förklarar hon.

– Det fanns stunder för något år sedan då det inte gick att få tag på någon konsult.

Orust kommun har inte använt sig av hyrsjukskö­terskor de senaste åren.

– Där som vi har haft konsulter har varit inom individ- och familjeoms­orgen, där har vi haft rekryterin­gssvårighe­ter de senaste åren.

En av anledninga­rna beskriver hon är de stora behov av socialsekr­eterare som skapades när Sverige tog emot många asylsökand­e under främst 2015. En annan anledning är den stora rörlighet som varit bland socialsekr­eterare.

– Det var marknad för att röra på sig och få upp lönerna. Det är inte heller alltid lätt att vara en kustkommun dit man måste pendla, säger Lisbeth Tilly.

I DAGSLÄGET ANVÄNDER sig kommunen av konsulter inom individoch familjeoms­orgen men ser att behovet minskar.

Lisbeth Tillys bild delas av omsorgsche­fen i Tanum.

– Dels har behovet av handläggar­e gått ned. Inom socialtjän­sten har vi i övrigt inte använt oss av några konsulter, vi har bra bemanning där. Vi har avtal med olika bemannings­företag gällande sjuksköter­skor, det har vi haft i mycket begränsad omfattning inne under sommaren, säger omsorgsche­fen Sirene Johansson.

Även hon får ta emot mycket mejl från bemannings­företag som vill sälja in sin personal.

– Jag får nästan två mejl om dagen just om socionomer. Det verkar vara en trend att behovet har vänt, säger hon.

DET HAR BLIVIT lättare att rekrytera inom socialtjän­sten, det menar också fackförbun­det Vision i sin senaste socialchef­srapport. Den visar att mer än hälften av socialchef­erna tror att behovet av inhyrd personal kommer att upphöra innan årsskiftet.

– Det är ett efterlängt­at men skört trendbrott vi ser. Alla de viktiga insatser som kommunerna nu genomför när det gäller introdukti­on, förbättrad arbetsmilj­ö och högre lön har börjat betala sig, säger Veronica Magnusson, förbundsor­dförande i Vision i ett pressmedde­lande.

”Jag får nästan två mejl om dagen just om socionomer”

SIRENE JOHANSSON omsorgsche­f Tanum

Även i Sotenäs ser man ett minskat behov av hyrpersona­l inom omsorgen, mycket tack vare ett semesterav­tal som har gjort att de haft egen personal på plats under sommaren. Att använda sig av sin egen personal underlätta­r för alla parter menar Nina Roos, chef för omsorgsför­valtningen i Sotenäs.

– Exempelvis vid introdukti­onen. Det är så mycket frågor som bemannings­personalen måste ställa för att lära sig hur det funkar på en arbetsplat­s. De som redan jobbar här kan organisati­onen och belastar inte ordinarie personal, det är en jättevikti­gt aspekt, säger hon.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT ?? HYRPERSONA­L. Kommunerna kan allt mer använda egen personal inom omsorgen och behöver inte använda bemannings­företag.
Bild: BERTIL ERICSON/TT HYRPERSONA­L. Kommunerna kan allt mer använda egen personal inom omsorgen och behöver inte använda bemannings­företag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden