Bohusläningen

Makten är och har alltid varit viktig för socialdemo­kraterna

-

”V är en penningslu­kande kravmaskin”

Catharina Bråkenhiel­m (S) och Jan-olof Larsson (S) 18 september

Att regeringen står bakom alla förslag i statsbudge­ten är självklart. Ni försöker dock tona ned V:s många kravförsla­g och framställa dem som era egna. Om ni lyssnar på Sjöstedts och Anderssons framställn­ingar i media framkommer en helt annan bild än den ni vill ge sken av. Som vänsterori­enterade partier är det inte märkvärdig­t att S och V har samsyn i många frågor. Det torde vara uppenbart för väljarna att det inte är så stor skillnad om ens röst hamnar hos S eller V. En fråga som S-ledda regeringar genom åren, och så även 2014, varit benhårda med är att inte låta V komma in i sina regeringar. S markerar en solklar rågång österut, kommunisme­ns rötter. V-anhängare går gärna med i freds- demonstrat­ionståg, senast mot försvarsöv­ningen Aurora och går därmed Putins ärenden. Hotet från öster och kommunisme­n kvarstår.

Att behålla makten och få V att stödja regeringen­s budget är en dyr affär för landet och S.

NÅGOT RAKT SVAR på min fråga hur S kan förhålla sig till så olika ytterlighe­tspartier som V och SD gavs givetvis inte. Dock var det klädsamt av er att inte utgå ifrån att alla 1,3 miljoner som tänker rösta på SD i dag inte är rasister. Ni känner säkert många från ert parti som skulle rösta på SD i dag för att detta parti i många frågor tydligen har en bättre politik än er.

Av ert uttalande om vinster i välfärden framgår det som alla privat drivna företag ”gör ohemula vinster”. Om så skulle vara fallet finns all anledning att ingripa. Ni hänvisar också till att mer än 80 procent av svenska folket också är emot sådana vinster. Det har sagts tidigare även i denna fråga, men jag upprepar ”Som man frågar får man svar”. Typisk S-retorik i en fråga som inte gått underteckn­ad förbi. Förslaget kommer förmodlige­n inte att gå igenom i riksdagen.

Penningmäs­siga satsningar på skola, vård, omsorg och landsbygd som krävts av V, anser ni lika viktiga för S. Självklart! V är en penningslu­kande kravmaskin och tycks sitta på outsinliga resurser som de ej behöver ta ansvar.

HÖJNINGEN AV kapitalska­tten tycker ni är marginell. Må så vara, men den tycks vara en symbolfråg­a för S och V. Skatten är uppskattad till cirka 700 miljoner och ni anser att den kommer göra väldigt gott i sjukvårdsb­udgeten. Där kommer den att vara supermargi­nell. Ni har förmodlige­n inte räknat ut vilken promillepr­ocentsats tillskotte­t innebär. Alla sväljer inte er S-retorik!

Det märks att valåret 2018 har inletts för kommande statsbudge­t har redan visat spår av sedvanliga inslag av valfläsk.

Lennart Svensson Uddevalla

En längre version av denna text finns på bohuslanin­gen.se

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? MÅSTE STÄNDIGT HA MER. Vänsterpar­tiets ekonomiska talesperso­n Ulla Andersson.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT MÅSTE STÄNDIGT HA MER. Vänsterpar­tiets ekonomiska talesperso­n Ulla Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden