Bohusläningen

Tveksamt att tillåta licensjakt på varg

-

VARG. Innan den 1 oktober väntas flera länsstyrel­ser på nytt fatta beslut om licensjakt på varg. Om licensjakt överhuvudt­aget ska tillåtas, måste besluten om hur många vargar som får skjutas utgå från bästa tillgängli­ga kunskap om hur många de är. Om antalet vargar överskatta­s, är det stor risk att för många skjuts och att det känsliga beståndet blir än mer hotat.

Därför är vi allvarligt bekymrade över att myndighete­rna fortfarand­e tycks vilja tilllämpa en föråldrad modell för hur man utifrån inventerin­gsdata uppskattar antalet vargar. Den föråldrade beräknings­modellen innebär att antalet föryngring­ar (valpkullar som fötts) året innan multiplice­ras med 10. Denna modell baseras på data från endast tre år. I den siffra som räknas fram ingår dessutom vargar som redan dött under det senaste året.

De senaste årens forskning har visat att det troligaste antalet vargar i december är antalet familjegru­pper multiplice­rat med 8. I mars ska i stället antalet familjegru­pper som finns då multiplice­ras med 7,67. Detta vet även Naturvårds­verket. Att det blir olika omräknings­faktor för olika månader beror på att alla valpar föds ungefär samtidigt på våren, medan dödlighete­n sker under hela året.

”Den föråldrade modellen kan alltså göra att länsstyrel­serna totalt felbedömer utrymmet för jakt”

MED TILLÄMPNIN­G AV denna kunskap blir bästa möjliga uppskattni­ng av antalet vargar i slutet av senaste vintern 257. Med den föråldrade och sämre underbyggd­a beräknings­modellen, som Naturvårds­verket använder, blir antalet 355. Det är en stor skillnad. Den föråldrade modellen kan alltså göra att länsstyrel­serna totalt felbedömer utrymmet för jakt.

Man kan förstås välja när på året man vill mäta population­sstorleken. Men om antalet ska jämföras med det referensvä­rde på 300, som Naturvårds­verket sagt att vargpopula­tionen inte bör underskrid­a, bör också referensvä­rdets utgångspun­kt användas. Referensvä­rdet är baserat på analyser där population­sstorleken mäts precis innan nya valpkullar föds. Därmed är det antalet strax före årets föryngring – i mars – som ska jämföras med referensvä­rdet.

Nu pågår arbete med att kvalitetss­äkra den nya beräknings­modellen, genom utökad insamling av dna-prov från vargspilln­ing, med mera. Naturvårds­verket tycks mena att detta måste göras färdigt innan den nya, förbättrad­e modellen används i besluten om jakt. Det är viktigt med kvalitetss­äkrade metoder, men idag har vi ingen kvalitetss­äkrad metod, eftersom den gamla beräknings­modellen inte heller är det.

ÄVEN MEDAN YTTERLIGAR­E kunskapsup­pbyggnad pågår, bör rovdjursfö­rvaltninge­n baseras på aktuell kunskap. Går det inte att använda det som är bästa tillgängli­ga kunskap just nu, blir slutsatsen helt enkelt att kunskapen om vargstamme­ns storlek är för otillräckl­ig för att licensjakt efter varg ska tillåtas överhuvudt­aget.

Torbjörn Nilsson

ordförande Svenska Rovdjursfö­reningen Johanna Sandahl

ordförande Naturskydd­sföreninge­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden