Bohusläningen

Ingen tanke på personalen och patienter

-

”Privatiser­a för privatiser­andets skull”

Peter Hermansson (M) och Roland Wanner (MP), Bohuslänin­gen 18/9

Efter att ha läst vad Peter Hermansson (M) och Roland Wanner (MP) skriver misstänker vi att de inte helt uppfattat vilka spelregler som gäller. De skriver om att sjukhusens restaurang­er och caféer gått med förlust i flera år, men berättar inte att läget ljusnat betydligt på senare tid, och att verksamhet­en är på väg mot plus, efter att de fått sänkta hyror.

DE SKRIVER VIDARE att det fanns ”sjukhus som oroade sig för minskat serviceutb­ud” men de berättar inte att oron kom sig av de nedskärnin­gar som gjorts bland annat till följd av att budgeten år för år har urholkats, eftersom den moderatled­da majoritete­n inte gett full uppräkning för ökade kostnader. Inte ens för löner.

En viktig funktion som sjukhusens restaurang­er har är att ge möjlighet till varm mat för de anställda. Vad händer på de sjukhus där inga privata vill ta över? Är det rimligt att det är de anställda som ska ta konsekvens­erna av att Peter Hermansson (M), Roland Warner (MP) och övriga i den moderatled­da majoritete­n inte vill ge restaurang­erna en chans att visa gott resultat, nu när möjlighete­n finns?

Och de anställda i restaurang­erna och caféerna – vilken konsekvens­analys är gjord för dem? Ingen! I stället nöjer sig den moderatled­da majoritete­n med en ”förhoppnin­g” om att dessa anställda ska få jobb i det privata bolag som tar över. Men konsekvens­en de kan få ta är alltså arbetslösh­et.

Att gång efter gång neka den egna verksamhet­en att delta i upphandlin­g – restaurang­er och caféer lik väl som sker med bland annat mödravårde­n – kan inte tolkas som något annat än att det enbart handlar om att privatiser­a för privatiser­andets skull. Utan att tänka på konsekvens­er för personal och patienter.

Mats Palm (S)

2:e vice ordförande i servicenäm­nden Lena Hult (S)

Regionråd i opposition

En längre version av denna text finns på bohuslanin­gen.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden