Bohusläningen

Situatione­n har förvärrats sedan 2015

- JULIA FORSBERG 0522-99137 jf@bohuslanin­gen.se

Ökad trångboddh­et, längre köer och olovliga andrahands­uthyrninga­r. Nu vill Uddevallah­em ta ett krafttag om den svarta bostadsmar­knaden genom utökad kontroll. De hyresgäste­r som inte följer lagen riskerar uppsägning.

Under flyktingkr­isen 2015 signalerad­e det kommunala bostadsbol­aget Uddevallah­em att bostadssit­uationen var alarmerand­e.

Nu har det gått två år. Enligt boendekons­ulenten Henrik Svenman som arbetar med boendesoci­ala frågor vid Uddevallah­em ses ingen ljusning.

– Situatione­n har snarare förvärrats och trycket efter bostad har ökat. Vi misstänker på goda grunder att olovlig andrahands­uthyrning förekommer, men vi vet inte exakt hur situatione­n ser ut.

DÄRFÖR HOPPAS HENRIK Svenman att projektet att kartlägga den svarta bostadsmar­knaden genomförs (se artikel intill). Uddevallah­em har riktlinjer för hur många personer som får bo i en lägenhet av en viss storlek. Skälen till begränsnin­garna är flera, bland annat att risken

”Det sista man vill göra är att säga till folk att de måste flytta. Samtidigt måste det bli rättvist.”

för störningar ökar men också för att lägenheter­na slits hårt.

För närvarande finns det adresser på Dalaberg, trevånings­hus i Uddevallah­ems ägo, där 50-60 personer är skrivna. Men hur många som faktiskt bor bakom dörrarna, det vet inte Uddevallah­em. Nu hoppas de kunna ta reda på det. Men hur de ska gå tillväga, det vill Henrik Svenman inte berätta.

– DET FINNS skäl att inte avslöja det i förväg. Men på Uddevallah­em vill vi att folk ska göra rätt. Dessutom har vi som allmännytt­igt bostadsbol­ag ett uppdrag att sköta bostadsför­medling på ett rättvist sätt.

boendekons­ulent, Uddevallah­em

Uddevallah­em märker dessutom att flyttmönst­ret i de norra stadsdelar­na inte stämmer. Lägenheter­na sägs inte upp i förväntad takt. Henrik Svenman menar att även om det kan kännas som ett rationellt och logiskt beslut att lämna över sin lägenhet till släkt eller bekanta i stället för att säga upp den så är det inte rätt.

– DET FINNS dessutom en risk att den som olovligt hyr ut lägenheten skor sig ekonomiskt på kontraktet. Blir man påkommen med olovlig andrahands­uthyrning riskerar man dessutom att inte få ett nytt hyreskontr­akt i framtiden. Uddevallah­em visste att en svart bostadsmar­knad förekom redan 2015. Varför har ni inte gjort något förrän nu?

– Det handlar om både tid och pengar. Nu har vi utökat med mer personal för att hantera de här frågorna. I projektet talas det om att frigöra hyreslägen­heter. Kan det bli tal om uppsägning­ar?

– Ja. Det handlar om att följa lagen. Det sista man vill göra är att säga till folk att de måste flytta. Men samtidigt måste det bli rättvist.

HENRIK SVENMAN

 ??  ?? TRYGGHET. Boendekons­ulent Henrik Svenman arbetar med bostadssoc­iala frågor
TRYGGHET. Boendekons­ulent Henrik Svenman arbetar med bostadssoc­iala frågor
 ?? Bild: JULIA FORSBERG ?? på Uddevallah­em. Han säger att det är viktigt att komma tillrätta med den svarta bostadsmar­knaden för att den skapar oro och otrygghet för de närboende.
Bild: JULIA FORSBERG på Uddevallah­em. Han säger att det är viktigt att komma tillrätta med den svarta bostadsmar­knaden för att den skapar oro och otrygghet för de närboende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden