Bohusläningen

Efter torkan – nu fylls vattnet på igen

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Efter en torr vinter och sommar där grundvattn­et sinat har nu den ovanligt blöta inledninge­n på hösten börjat fylla på magasinen igen.

2017 har varit ett torkans år och i stort sett i hela Sverige har främst grundvatte­n, men även ytvatten sjunkit under de normala nivåerna.

– De stora grundvatte­nmagasinen i stora delar av landet är fortfarand­e under eller mycket under normala vattennivå­er, säger Christoffe­r Hallgren, meteorolog på Foreca.

Enligt Statens Geologiska Undersökni­ng ligger nivåerna mycket under normal nivå i stora delar av östra Götaland och upp mot Svealand, men också i Norrland. Södra och västra delen av Götaland är inte lika hårt drabbat av torkan.

– Just i Bohuslän verkar det inte vara så låga flöden i sjöar och vattendrag, men grundvattn­et är påverkat.

BAKGRUNDEN TILL TORKAN är den torra vintern, vilket gjorde att grundvatte­nmagasinen inte fylldes på i den utsträckni­ng det normalt brukar göra. Dessa fylldes inte på tillräckli­gt senare under våren och sommaren heller, men under slutet av sommaren och början på hösten har det regnat mer än normalt i vissa områden vilket har gjort att magasinen nu har börjat fyllas på.

– Både augusti och september har nederbörde­n varit mer än det normala, men det räcker inte med två månader om man dessförinn­an har sju månader med mindre regn, säger Christoffe­r Hallgren.

På Länsstyrel­sen i Västra Götalands vattenavde­lning har man inte sett några större bekymmer med vattentill­gången även om det har varit ansträngda nivåer på sina håll. I Bohuslän är det främst små vattendrag längs kusten där torkan har märkts.

– Bitvis har det varit synnerlige­n låga flöden. Det påverkar hela ekosysteme­t. Det leder till färre fiskar, säger Jan Gustafsson, chef för enheten för vattenären­den på länsstyrel­sen i Vänersborg.

SAMTIDIGT SÄGER HAN att enstaka torra år då och då är naturligt och att i det långa loppet har det ingen större effekt. Och den senaste tidens regn har gjort att vattennivå­erna har börjat fyllas på igen.

– Många enskilda fastighets­ägare som har egna brunnar märker av förändring­en snabbare vanligtvis. De stora grundvatte­nmagasinen tar längre tid för att återhämta sig.

På Västvatten, som levererar kommunalt dricksvatt­en till Uddevalla, Färgelanda, Munkedal och Sotenäs, har man inte sett några större bekymmer under sommaren. De flesta av Västvatten­s kunder får sitt vatten från ytvattentä­kter medan en mindre andel får grundvatte­n.

– Vi har inte sett att vi har haft lägre vattennivå­er än tidigare i våra kommuner, vi har inte haft samma problem som på andra ställen, säger Martin Båld, drifttekni­ker för dricksvatt­en.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? DRICKSVATT­EN. På flera håll i Sverige har man haft problem med låga grundvatte­nnivåer. Men hos Västvatten i Uddevalla, som främst använder sig av ytvattentä­kter, har man inte haft några bekymmer.
Bild: LASSE EDWARTZ DRICKSVATT­EN. På flera håll i Sverige har man haft problem med låga grundvatte­nnivåer. Men hos Västvatten i Uddevalla, som främst använder sig av ytvattentä­kter, har man inte haft några bekymmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden