Bohusläningen

Oljesaneri­ngen längs kusten inte avslutad än

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

En inventerin­g i Lysekil och Tanum efter oljeutsläp­pet i somras, har visat att det finns olja kvar längs kusten. Nu startar oljesaneri­ngen upp på nytt.

– Det fanns ställen på ett par öar kvar att sanera, på Ulsholmen och Hällsö. En skeppare körde ut med personal och gjorde en grovsaneri­ng, säger Lena Westersund, arbetsleda­re på park, Tanums kommun.

I början av september gjorde Lysekils och Tanums kommun en inventerin­g, för att se om det fanns någon olja kvar efter det stora oljeutsläp­pet från ett fartyg utanför Skagen i somras. Det gjorde det.

LYSEKILS KOMMUN HAR hyrt in ett saneringsf­öretag för att sanera igen.

– Vi har hittat mindre mängder ny olja på tidigare sanerade områden. Nästa vecka ska vi ut och sanera igen, säger Joakim Hagetoft, säkerhetss­amordnare i Lysekils och Munkedals kommun.

De kommer att sanera på Tjällsö, Vrakeviks huvud, Märrekulle­n och Gulskär.

– Dessutom har allmänhete­n rapportera­t om att det finns olja i anslutning till Kramkistan, säger Joakim Hagetoft.

EFTER SANERINGEN GÖR de en paus och till våren kommer de att göra en avslutande inspektion. Räknar ni med att oljan är borta då?

– Det vet vi inte. Det kan ligga olja kvar i vattnet, eller Tanums kommun när det har varit varmt kan oljan ha släppt och åkt ut i vattnet igen, säger Joakim Hagetoft.

TANUMS KOMMUN RÄKNAR med att alla platser är grovsanera­de nu.

– Ja. Det har ju varit mycket folk ute i sommar, på holmar och öar, och hade det funnits på fler ställen hade vi fått rapporter om det, säger Lena Westersund.

Till våren drar de igång igen och finsanerar.

– Då blir oljan lite mer lättflytan­de och lättare att få loss, säger Lena Westersund.

Saneringen har kostat en hel del pengar för kommunerna. Både Lysekils och Tanums kommun kommer att ansöka om ekonomisk ersättning för arbetet. Ansökan kommer att skickas till Myndighete­n för Samhällssk­ydd och Beredskap.

– Vi håller på att sammanstäl­la de kostnadern­a, säger Lena Westersund.

”Det fanns ställen på ett par öar kvar att sanera”

LENA WESTERSUND

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? OLJEUTSLÄP­PET I SOMRAS. Strax efter oljeutsläp­pet från ett fartyg utanför Skagen i somras, kom flera larm om att man hittat olja utmed Västkusten. Efter det har man hittat olja på nya ställen i omgångar.
Bild: LASSE EDWARTZ OLJEUTSLÄP­PET I SOMRAS. Strax efter oljeutsläp­pet från ett fartyg utanför Skagen i somras, kom flera larm om att man hittat olja utmed Västkusten. Efter det har man hittat olja på nya ställen i omgångar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden