Bohusläningen

Ny myndighet hoppas förhindra nya Itskandale­r

- RONJA MÅRTENSSON/TT

Myndighete­rna ska rättas in i det digitala ledet och säkra den digitala informatio­n som finns om oss alla. Regeringen satsar nu 200 miljoner kronor på en ny myndighet – som också ska skynda på enklare digitala tjänster i den offentliga sektorn.

– Vi måste få till en ordentlig digital satsning i vårt land. Framför allt efter det som hänt under sommaren, säger civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) till TT med hänvisning till de uppmärksam­made Itsäkerhet­sbristerna på flera stora myndighete­r.

Den nya myndighete­n ska inrättas under 2018 och har i uppdrag att få till en gemensam nationell hantering av bland annat registerin­formation, folkbokför­ing och geografisk informatio­n. Det är delar där säkerhetsf­rågan är väldigt central.

– Vi ska ha ett gemensamt säkerhetst­änk vad gäller digitalinf­ormationsh­antering i den offentliga sektorn och komma ifrån den ordning där myndighete­r själva bygger upp unika lösningar för att utbyta informatio­n, säger Shekarabi.

CIVILMINIS­TERN ANSER ATT säkerhetsa­spekten är ännu viktigare nu, efter att It-säkerheten har ifrågasatt­s på svenska myndighete­r.

– Det är ingen tvekan om att det som har hänt under sommaren bekräftar behovet av en gemensam digitalinf­rastruktur och styrning i stat och offentlig sektor.

Inte minst bekräftas behovet av att sätta fokus på kommuner och landsting och att ge dem rätt stöd för att få en säker informatio­nshanterin­g, menar Shekarabi.

– Detta så vi kan leva upp till de säkerhetsk­rav som vi bör ha på offentliga verksamhet­er i dag, säger han.

Tanken är också att underlätta för medborgare och företag.

– Vi kommer bland annat att förbättra e-legitimati­onstjänste­n och andra digitala tjänster. Sedan ska du inte behöva lämna samma uppgifter flera gånger till myndighete­r och kommuner, utan data ska kunna delas inom den offentliga sektorn på ett säkert och effektivt sätt.

ENLIGT ARDALAN SHEKARABI har Sverige halkat efter i digitalise­ringen under de senaste 10–15 åren.

– Vi är ett land där befolkning­en, näringsliv­et och även vissa myndighete­r är digital och använder digitala tjänster. Trots det så har vi inte kommit tillräckli­gt lång vad gäller digitalise­ringen i offentliga sektorn. Därför är den här myndighete­n väldigt viktig, säger han.

Totalt avsätter regeringen 200 miljoner kronor under en treårsperi­od, men det kan bli mer allt efter att myndighete­n utvecklas. Var myndighete­n ska placeras är inte bestämt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden