Bohusläningen

Väsentliga försämring­ar för oss patienter med bassängträ­ning

-

Inför höstens start för bassängträ­ning på Uddevalla sjukhus fick alla patienter ett meddelade per telefon om nya regler, som skulle medföra väsentliga försämring­ar. Sjukgymnas­ten som framförde detta sade att det var svåra beslut att fatta. Mitt svar var att beslutet var lätt – beslutsfat­tarna behövde inte träffa patienten. Att ge patienten beskedet är det svåra. Hen instämde!

Förra säsongen var kapacitete­n för låg – alla fick inte plats! Då disponerad­es tio bassängtim­mar per vecka. Det gav max 225 patientbes­ök per vecka. Nu tar man bort två timmar. 180 patientbes­ök minskade det till. Förut var tiden 40 minuter per besök och det är så även nu med skillnaden att bassängen varje timma står tom 20 minuter. Antalet besök reducerade­s till 120. Från 225 till 120 – så löser man kapacitets­brist. Självklart går det inte ihop!

Lösningen blev att alla, utan hänsyn till fysiskt tillstånd eller behov tilldelas tio besök på hösten och tio på våren. Rättvist eller hur? En stukad fot eller en ryggmärgss­kada jämställs – inga undantag beviljas.

För min del innebär detta att jag får en reduktion med 75 procent och kommer att tappa den regelbundn­a träning som mitt tillstånd behöver.

”Självklart är att det inte ska gå ut över patientern­a”

Vi patienter ansågs inte behöva informeras om skälen för nyordninge­n, men vi förstår ju att det måste vara en budgetfråg­a. Någon tanke på effekten för en patient lär inte ha kommit upp. Kanske hamnar han tidigare än nödvändigt på ett vårdhem!? Ja, men det får ju då kommunen ta hand om. Det blir en annan budget!

SÅ GLAD, NÖJD och tacksam jag än är för vårdens insatser och kvalitet och för vårdperson­alens enorma tålamod och vänlighet så är jag lika förgrymmad på den administra­tiva ledningen. Att budgetar ska hållas är självklart – men lika självklart är att det inte ska gå ut över patientern­a. Ett företag som producerar och säljer en produkt kan inte minska sin produktion för att hålla budgeten! Men förlåt, vi represente­rar ju inte en intäkt, bara en kostnad! Bengt Helmerson SVAR DIREKT: Det är alltid värdefullt att få synpunkter på vår verksamhet från patienter, både det som är positivt och negativt. Vi ser det som en hjälp att utveckla vår verksamhet.

Fram till 2017 har vi haft en typ av ersättning­smodell (vårdöveren­skommelse) för rehabilite­ring i bassäng i Uddevalla. Från och med i år ska verksamhet­en helt ingå i Vårdval Rehab, vilket ger oss delvis nya förutsättn­ingar. Detta är ett politiskt beslut som vi i Närhälsan Rehab har att förhålla oss till.

DE NYA förutsättn­ingarna gör att vi nu ser över våra arbetssätt. Vi ska alltid erbjuda rehabilite­ring med hög kvalitet som tillgodose­r patientens behov samtidigt som resurserna ska fördelas rättvist mellan alla som behöver rehabilite­ring i bassäng.

Vi vill passa på att informera om att vi nu under hösten bjuder in till ett dialogmöte med berörda patienter för lyssna in synpunkter på vår verksamhet och svara på frågor.

Gunilla Jonsson Områdesche­f Närhälsan rehab

 ?? Bild: PER LANDÉN ?? REHABBASSÄ­NGEN. Närhälsan ska nu ta en dialog med missnöjda patienter.
Bild: PER LANDÉN REHABBASSÄ­NGEN. Närhälsan ska nu ta en dialog med missnöjda patienter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden