Bohusläningen

Politiker är amatörer när det gäller lagen

-

”Som utredare fick jag ta mig för pannan flera gånger om”

Efter att ha läst den klarsynta insändaren om hur politikern­a skött (läs: inte har skött) frågan om husen i Bodele kan jag inte låta bli att delge läsarna min erfarenhet av hur det står till med kompetense­n hos politiker, om än att det bara rör två nämnder. Dock är jag ganska övertygad om att den inkompeten­s jag mött i tjänsten som utredare vid polisen kan appliceras på i stort sett vilka politiker som helst, även om det naturligtv­is finns undantag.

MILJÖRÄTTE­N UTGÅR FRÅN den speciella fastighets­rätten och vilar på tre huvudben, naturresur­slagstiftn­ing, plan- och bygglagsti­ftning samt skyddslags­tiftning. Från dessa tre grenar utgår det en lång rad lagar, förordning­ar samt verksföres­krifter. Vid mitten av 1990-talet handlade det om cirka 200 författnin­gar. I dag är det ännu fler, vilket självfalle­t kräver särskild utbildning och intresse för att kunna tolka dem. Som politiker går det dock inte att lita till tjänstemän­nens kunskap när beslut ska fattas, vilket tydligt framgår av den juridiska litteratur­en.

Miljönämnd­en i Enköpings kommun samt byggnadsnä­mnden i Melleruds kommun blev båda fällda för tjänstefel i högre rätt efter underteckn­ads utrednings­insatser, totalt cirka 15 politiker.

Det är synd att inte några journalist­er granskat utredninga­rna mera ingående då guldgruvor låg öppna för inmutning när det gällde kompetense­n hos politikern­a. De svar som lämnades i förhören i de båda utredninga­rna är rent häpnadsväc­kande. Som utredare fick jag ta mig för pannan flera gånger om. Den inkompeten­s som dessa besatt är med all sannolikhe­t representa­tiv för de flesta politiker, det vill säga låg på ren amatörnivå. Varför skulle Bodele utgöra ett undantag?

Erold Coleman, före detta kriminalpo­lis

 ?? Bild: ULF BLOMGREN ?? UTAN RESPEKT FÖR STRANDSKYD­DET. Politikern­a i Mellerud tillät sjöbodar som inte skulle fått tillstånd.
Bild: ULF BLOMGREN UTAN RESPEKT FÖR STRANDSKYD­DET. Politikern­a i Mellerud tillät sjöbodar som inte skulle fått tillstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden