Bohusläningen

Sänkta straff för nazistiska bombmän

GÖTEBORG: HÅRDARE DOM – MEN KORTARE TID I FÄNGELSE TOTALT

- JENS BORNEMANN TT

Det är dådet med allvarliga­st följder som de båda männen, en 23-åring och en 51-åring, nu frikänns från. Vid explosione­n, nära ett flyktingbo­ende i Västra Frölunda i januari, skadades en anställd livshotand­e i benen. Hovrätten anser inte att bevisninge­n räcker för att döma männen och frikänner dem helt från dådet.

Det gör också att den skadade mannen inte får något skadestånd.

Kammaråkla­gare Mats Ljungqvist är ändå nöjd med domen.

– Det är så med indiciemål, de är svårbedömd­a. Bevisninge­n räckte inte, det får jag acceptera, säger han till TT.

– Men det är klart att en dag som denna, kan man vara lite bedrövad och skänka en extra tanke till målsägande­n som inte fick den rättvisa som han hade hoppats på.

Samtidigt döms 23-åringen för sin inblandnin­g i attentatet mot en av Syndikalis­ternas lokaler och samtliga tre åtalade fälls för dådet mot Lilleby camping, där bomben aldrig utlöstes. Totalt sett innebär domen att de båda äldre männens fängelsest­raff sänks, trots att hovrätten för västra Sverige ser allvarliga­re på de båda andra dåden än vad Göteborgs tingsrätt gjorde.

En anställd vid flyktingbo­endet fick livshotand­e skador av bomben. Nu frikänns männen som tidigare dömts för dådet. Två av de tre nazisterna som dömts får därmed sänkta straff.

DEN 23-ÅRIGE MANNEN får sitt fängelsest­raff sänkt till sex och ett halvt år, medan 51-åringen får två och ett halvt år. Den yngste mannen, en 20-åring, döms till något längre straff än tidigare, ett år och

tio månaders fängelse.

– Jag är väldigt nöjd med att hovrätten så tydligt markerar mot de här personerna och att det är frågan om attentat med politiska förtecken, precis som vi har hävdat hela tiden, säger Mats Ljungqvist.

FALLET KRETSAR KRING tre sprängladd­ningar som placerades ut i Göteborg mellan november i fjol och januari i år, varav två hann detonera. Vid ett flyktingbo­ende i Västra Frölunda skadades en anställd livshotand­e, medan den andra bomben exploderad­e utanför en av Syndikalis­ternas lokaler. Den tredje sprängladd­ningen utlöstes aldrig.

Enligt Mats Ljungqvist är det inte aktuellt med något ytterligar­e överklagan­de från hans sida.

– Jag är nöjd med domen. Med tanke på den bevisvärde­ring som hovrätten har gjort, finns inte skäl att klaga på domen, säger han.

– Domen är ett viktigt budskap till extremistg­rupper på såväl höger- som vänsterkan­ten. Genomför man politiska dåd, då bedöms det också som allvarliga­re.

 ??  ?? NY BEDÖMNING. I juli hölls rättegång i Göteborgs tingsrätt mot de tre åtalade männen. Nu friar hovrätten två av männen från ett utav dåden.
NY BEDÖMNING. I juli hölls rättegång i Göteborgs tingsrätt mot de tre åtalade männen. Nu friar hovrätten två av männen från ett utav dåden.
 ?? Bild: ANDERS YLANDER/TT ??
Bild: ANDERS YLANDER/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden