Bohusläningen

Kamp om rakaste fårorna

-

24 SEPTEMBER 2007. Det var blött i marken när uttagninga­rna till nästa års SM i veterantra­ktor-plöjning ägde rum i Ödsmål i helgen. Bäst blev Dane Carlsson från Kareby, som plöjde både rakast och snabbast, med en Ferguson TED från 1951.

För så är det med gamla traktorer, att åldern nästan aldrig tar ut sin rätt. Eller vad sägs om en gammal Fordson Höglund som morrar, lika gott i dag på en blandning av fotogen och bensin, trots att tillverkni­ngsdatumet var 1952?

I lördags kördes den av Joakim Olsson från Varekil. I årets DM i den här typen av plöjning placerade han sig på fjärde plats med 121 poäng.

Men årets DM är uttagning för 2008 års Sm-tävling. Och till årets SM, som hålls den 7 oktober i Uppsala, försvaras distriktet (O-län och norra Älvsborg) av just Joakim Olsson.

Veterantra­ktor-plöjning är inte bara tävling. Det är också kultur för lantbruksi­ntresserad­e. Det kunde man se under lördagens tävling, mitt i Ödsmål, dit det hela tiden kom fler och fler intressera­de.

Tävlandet går ut på att plöja raka fåror, att vältorna ligger snyggt att slutsvänge­n är snygg, att det inte sticker upp något skägg ur vältorna och att det slutligen går ganska fort. Men publiken har lika stort utbyte av att se på den gamla maskinerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden